- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici potvrdili: Dve biljke značajno snižavaju nivo šećera u krvi

CC0 / Pixabay/liberatori / Merenje nivoa šećera u krvi
Merenje nivoa šećera u krvi - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Dve biljke koje mogu da se koriste kao napitak ili hrana značajno snižavaju nivo šećera u krvi kod dijabetesa, utvrđeno je naučnim istraživanjima.
Iako su lekovi ili insulin najvažniji za regulisanje nivoa glukoze u krvi kod dijabetičara, naučne studije pokazuju da i hrana igra važnu ulogu u kontroli ove bolesti.
Tako je naučno istraživanje objavljeno u Evropskom žurnalu kliničkog nutricionizma pokazalo da je dodavanje biljke piskavice, poznate i kao grčka detelina, grčko seme ili kozji rog, koja uspeva i kod nas, snizilo nivo šećera u krvi za 25 odsto i povećalo toleranciju na glukozu.
Naučnici iz Indije, koji su radili ovo istraživanje, sproveli su ga na ljudima koji pate od dijabetesa tipa jedan i zavisni su od insulina. Ispitanici su podeljeni u dve grupe, od kojih je jedna uzimala 10 grama semena piskavice dnevno u toku 10 dana. U toj grupi znatno je smanjen nivo šećera u krvi, ali i holesterola i triglicerida, navode naučnici, prenosi Sputnjik Grčka.
Ipak, piskavicu bi trebalo konzumirati obazrivo, jer može da dovede do hipoglikemije, a kod ljudi koji imaju teškoća sa varenjem, može da izazove i mučninu i dijareju.
Kada je u pitanju dijabetes tip dva, naučnici su utvrdili da je za snižavanje nivoa šećera u krvi koristan đumbir, koji može da se koristi kao čaj, ali i kao kapsule, sirup ili tečni ekstrakt.
Prema studiji objavljenoj u časopisu korejskog Instituta za istraživanje hrane, đumbir je bitno smanjio nivo glukoze u krvi kod ispitanika, ali i nivo glikoziliranog hemoglobina A1s, koji nastaje usled poremećaja kada se višak glukoze nalazi u krvi u dužem vremenskom periodu. Taj glikozilirani hemoglobin je i dobar pokazatelj kako organizam reguliše šećer u krvi u dužem vremenskom periodu od dva do tri meseca, navodi Sputnjik Grčka.
Oralna higijena - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
DRUŠTVO
Upozoravajući simptomi dijabetesa mogu se pojaviti i u ustima
Dijabetes - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Deset simptoma koji ukazuju na skriveni razvoj dijabetesa
Lek za virus korona - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
Naučnici na tragu revolucionarne terapije: Lečenje dijabetesa bez lekova i igle
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala