- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Milena Marković i Milica Vučković u trci za priznanja „Beogradski pobednik“ i Ninova nagrada

CC0 / Pixabay / Knjiga — ilustracija
Knjiga — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2022
Pratite nas
U trci za prestižnu titulu ’“roman godine“, kojom će se ovenčati dobitnik Ninove nagrade ali i novoustanovljenog priznanja „Beogradski pobednik“ sudeći po izboru oba žirija spisateljice imaju veliku šansu za trijumf: u oba izbora nalaze se romani Milene Marković i Milice Vučković.
Žiri Ninove nagrade napravio je drugi, uži izbor od 17 romana koji su u trci za titulu najboljeg romana 2021. godine.
U konkurenciju za 68. dobitnika, koji će biti poznat 24. januara, žiri u sastavu Marija Nenezić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević, Branko Kukić i predsednik Teofil Pančić uvrstio je „Smrtni ishod atletskih povreda“ Milice Vučković, „Deca“ Milene Marković, „Predeo kroz koji se probijam“ Boška Tomaševića, „Sampas“ Ilije Đurovića i „Ono o čemu se ne može govoriti“ Elvedina Nezirovića.
Slede romani „Simptomi“ Milice Snive, „Savršen antitalenat za sreću“ Nebojše Milenkovića, „Španska čizma“ Vladimira Kopicla, „Sluz i žuč“ Nenada Rackovića, „Iz mraka“ Branka Ćurčić, „Mokrinske hronike“ Srđana V. Tešina i „Kako se jede nar“ Bojana Babića.
Na Ninovom spisku su i „Pogovor“ Davida Albaharija, „U lancima“ Nine Savčić, „Carinska ulica u Novom Sadu“ Lasla Blaškovića, „Ko je ubio Gogolja?“ Aleksandra Novačića, i „Popino prase“ Siniše Tucića.
Svetislav Basara - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2021
Dobitnik NIN-ove nagrade Svetislav Basara: Nama ne treba humanitarna, nego medicinska pomoć
Prošlogodišnji laureat Ninove nagrade, ustanovljene 1954. godine, je Svetislav Basara, autor romana „Kontraendorfin“ koji je ovog pisca učinio dvostrukim dobitnikom ovog prizanja: prvu Ninovu nagradu je dobio 2006. godine za delo „Uspon i pad Parkinsonove bolesti“.

Beogradski pobednik u čast „Srpskog kadrila“

Među petanaest romana koje je žiri za dodelu novoustanovljene književne nagrade „Beogradski pobednik“ uvrstio u uži izbor nalaze se „Petlja“ Dejana Aleksića, „Deca“ Milene Marković, „Život iz zasjede“ Anđelka Anušića, „Dozvola za bicikl“ Jovice Aćina, „Omama“ Slobodana Vladušića, „Opsena“ Gavre Vlaškalina, „Smrtonosni ishod atletskih povreda“ Milice Vučković, „Dvadeset peti sat“ Aleksandra Gatalice.
U trci za nagradu su i „Nebo tako duboko“ Vesne Kapor, „Privrženost“ Draga Kekanovića, „U Kvinsu nema seksa“ Nataše Milović, „Firentinski dublet“ Ivana Nešića i Gorana Skrobonje, „Uzvišenost“ Darka Tuševljakovića, „Noćna projekcija“ Ota Horvata i „Bez“ Bore Ćosića.
Knjižare u vreme pandemije, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 21.01.2021
Propadanje društva kao zajednički imenitelj sedam romana kandidata za NIN-ovu nagradu
Nagrada „Beogradski pobednik“ za najbolji roman na srpskom jeziku koja će se prvi put dodeliti ove godine sastoji se od statue Beogradskog pobednika, diplome i novčanog iznosa. Žiri za dodelu nagrade čine dr Predrag Petrović, dr Slađana Ilić, dr Nataša Anđelković, dr Petar Pijanović i dr Vesna Trijić.
Odluka o dobitniku biće saopštena 28. januara, na dan kada je 1846. godine u Beču prvi put izveden „Beogradski kadril“, kasnije poznat kao „Srpski kadril“, austrijskog kompozitora Johana Štrausa Mlađeg, koji je on komponovao po nalogu kneza Miloša Obrenovića.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala