- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Razgovori u ćorsokaku: Amerika spremna da razgovara samo o temama koje njoj odgovaraju

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
Pratite nas
SAD i njihovi saveznici iz Severnoatlantske alijanse nisu spremni da razgovaraju o ključnim zahtevima Rusije o bezbednostnim garancijama, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov u intervjuu RTVI.

„Glavni problem je što SAD i njihovi saveznici iz NATO-a ni pod kakvim okolnostima nisu spremni da izađu u susret našim ključnim zahtevima za neširenje NATO-a, smanjenje infrastrukture Alijanse i njeno vraćanje u granice iz 1997. godine. Naravno, niti o temama koje se tiču pravno obavezujućih garancija za neraspoređivanje sistema u neposrednoj blizini naših granica“, rekao je zamenik šefa diplomatije.

Stav NATO-a po pitanju neširenja Alijanse je neprobojan, što zabrinjava. SAD i NATO su spremni da razgovaraju samo o onim temama bezbednosnih garancija koje njima odgovaraju.
„Amerikanci žele da otpočnu dijalog sa nama po nekim fragmentima situacije u sferi bezbednosti i samim tim razvodne ruski stav, smanje pritisak, napetost. Krijući se iza tog dijaloga o fragmentima, žele da nastave proces geopolitičkog, vojnog osvajanja sve novih i novih teritorija, približavajući se Moskvi“, rekao je zamenik šefa ruske diplomatije.
Moskva će preduzeti „druge mere i metode“ prema zapadnim partnerima, ako SAD i NATO ne uzmu u obzir ruske zahteve, dodao je on.
Rusija nije sigurna da će SAD i NATO krenuti na ustupke po pitanjima bezbednosnih garancija, ali će se dijalog nastaviti po različitim linijama. Međutim, nema osnova za novu rundu bezbednosnih pregovora između Rusije i SAD i NATO u bliskoj budućnosti, razgovor je zašao u ćorsokak.
„U vezi sa ključnim elementima tog teksta (garancijama) SAD i njihovi saveznici faktično govore „ne“, a tamo gde kažu „da, hajde da nastavimo diskusiju“, mi primećujemo da, bez obzira na važnost i ozbiljnost tih članova – oni su drugostepeni u poređenju na neširenje NATO-a. To je u izvesnoj meri ćorsokak ili razlika u pristupima“, zaključio je Rjabkov.
Zastave Rusije i NATO - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2022
Podkast
Bliži se trenutak istine – da li je NATO spreman na kompromis s Rusijom | Svet sa Sputnjikom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala