- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski Atlantski savet: Sofija spava dok Baltik traži razmeštanje dodatnih snaga NATO-a

CC0 / / Glavni grad Bugarske, Sofija
Glavni grad Bugarske, Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
Pratite nas
Bugarski Atlantski savet je uznemiren, jer, kako tvrdi, „Sofija spava“ dok baltičke zemlje o povećanju kontingenta NATO-a.
„A Bugarska i dalje spava?!“, reagovao je Atlantski savet na vest da bi dodatne snage NATO-a mogle da budu razmeštene u baltičkim zemljama.
Organizacija navodi da bi zvanična Sofija mogla da sledi njihov primer.
Atlantski savez je početkom nedelje izrazio zabrinutost i zbog „neodlučnosti“ ministra odbrane Bugarske Stefana Janjeva po pitanju Rusije i Ukrajine. Kako kažu, njegovo ponašanje ukazuje na to da Moskva pokušava da napravi od Sofije „trojanskog konja u NATO-u“.
Ministar je početkom decembra rekao da ne vidi potrebu za razmeštanjem NATO snaga u Bugarskoj jer smatra da bi to dovelo do eskalacije tenzije na Crnom moru.
Ranije je estonska premijerka Kaja Kalas izjavila da Estonija, Letonija i Litvanija pregovaraju o razmeštanju dodatnih snaga Alijanse zbog „ruske pretnje“.
Podsetimo, u poslednje vreme Zapad optužuje Rusiju da priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.
Zbog toga je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio pisane, pravno obavezujuće, garancije Zapada da se neće dalje širiti prema ruskim granicama i da u tom delu Evrope neće raspoređivati naoružanje.
Pripadnici NATO snaga u vojnoj bazi u Estoniji - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2022
RUSIJA
Estonija: Sada je najvažnije – obuzdavanje Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala