- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Estonija: Sada je najvažnije – obuzdavanje Rusije

© REUTERS / Ints KalninsPripadnici NATO snaga u vojnoj bazi u Estoniji
Pripadnici NATO snaga u vojnoj bazi u Estoniji - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2022
Pratite nas
Ministar odbrane Estonije Kale Lanet izjavio je da je neophodno obuzdavanje Rusije, te da bi bezbednosna situacija mogla da se pogorša u vezi sa dešavanjima oko Ukrajine.
„U proteklih pola godine postalo je jasno da bi bezbednosna situacija mogla naglo da eskalira, ali sada je najvažnije da se fokusiramo na obuzdavanje Rusije. Rusija treba da shvati kakve će biti posledice ako napadne Ukrajinu“, rekao je Lanet za televiziju „ETV“.
Kako je precizirao, zbog toga je „pored diplomatske podrške Estonija odlučila da ponudi Ukrajini realnu pomoć“.
„Trenutno saveznici utvrđuju da li je moguće prebaciti estonsko oružje ukoliko to bude potrebno, ali će odluka o isporuci biti doneta samo ukoliko u Ukrajini počnu prave vojne operacije“, dodao je ministar odbrane.
Krajem decembra Lanet je saopštio da postoji mogućnost da se Ukrajini predaju protivtenkovske rakete „Džavelin“ i haubice kalibra 122 milimetra. On je istakao da je pre donošenja konačne odluke o isporukama oružja drugoj zemlji potrebno dobiti dozvolu od SAD (zemlja porekla raketa), kao i bivših vlasnika haubica – Finske i Nemačke.
Podsetimo, u poslednje vreme Zapad optužuje Rusiju da priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.
Zbog toga je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio pisane, pravno obavezujuće, garancije Zapada da se neće dalje širiti prema ruskim granicama i da u tom delu Evrope neće raspoređivati naoružanje.
Mobilni raketni sistem Džavelin - Sputnik Srbija, 1920, 22.12.2021
VOJSKA I NAORUŽANJE
Ukrajinska vojska vežba upotrebu američkih sistema "džavelin" /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala