- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bez adekvatnog odgovora: Moskva razočarana reakcijom Zapada na bezbednosne predloge

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaSpecijalna sednica Stalnog saveta OEBS-a u Beču
Specijalna sednica Stalnog saveta OEBS-a u Beču - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
Pratite nas
Moskva je razočarana reakcijom Zapada na njene predloge u oblasti bezbednosti, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič.
On je na konferenciji za novinare nakon specijalne sednice Stalnog saveta OEBS-a, posvećene bezbednosnim pitanjima, precizirao da je ruska strana vrlo razočarana, jer je očekivala sadržajnije, sveobuhvatne razgovore.
„Želim odmah da kažem da nismo čuli od naših partnera adekvatan odgovor ili neku reakciju na naše predloge. Sve se vrtelo oko njihovih zabrinutosti, navodno agresivnog ponašanja Rusije posebno u kontekstu ukrajinskih događaja“, rekao je diplomata.
Prema njegovim rečima, zemlje OEB-a su se bavile principom nedeljivosti bezbednosti koji je unet u dokumenta i na svoj način ga interpretirale, „smatrajući da niko ne može da utiče na izbor sistema bezbednosti neke države“.
„Na to je stavljena tačka, iako dokumenti sadrže formulu koja nastavlja definiciju da se pri izboru načina za osiguranje bezbednosti moraju uzeti u obzir zabrinutosti drugih država“, dodao je on.
S tim u vezi, diplomata je istakao da je ruska delegacija uspela da iznese svoj stav o tim pitanjima.
„Poseban akcenat je, naravno, stavljen na ponašanje SAD i NATO-a, koji nastavljaju da vojno razvijaju teritorije država koje su pristupile Alijansi i da tamo razmeštaju sisteme udarnog naoružanja, što predstavlja direktnu i neposrednu pretnju ruskim nacionalnim interesima“, objasnio je Lukaševič.
Međutim, Moskva neće postaviti ultimatum Zapadu, već će, kako kaže diplomata, predložiti rešavanje nastalih problema i pronalaženje kompromisa.
„Fundamentalne razlike koje smo osetili u Ženevi i posebno u okviru diskusije Saveta Rusija-NATO o tome kako se tumači princip nedeljivosti bezbednosti, naravno, iznova i iznova uveravaju u ispravnost ruskih argumenata da taj princip i garancije realizacije tog principa moraju da budu sadržane u pravno obavezujućem obliku“, konstatovao je on.
On je naglasio da širenje prisustva NATO-a u Evropi glavni udarac na sistem evropske bezbednosti i da bi trebalo postaviti prepreku tome.
„To je glavni udarac na evropski bezbednosni sistem, zbog čega bi takvo proširenje trebalo da bude blokirano u pravnoj formi“, zaključio je Lukaševič.
Podsetimo, u Beču su ranije završene konsultacije na platformi Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).
U Briselu je u sredu održana sednica Saveta Rusija-NATO koji je bio nastavak rusko-američkih pregovora o bezbednosnim garancijama održanim 9-10. januara u Švajcarskoj.
Povod za razgovore bio je nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama koji je Moskva uputila Vašingtonu i njegovim saveznicima u decembru. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.
Sednica OEBS-a u Beču - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
RUSIJA
Rusija u OEBS-u: Bezbednosni predlozi su poziv na diskusiju o pitanjima rata i mira
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala