- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija u OEBS-u: Bezbednosni predlozi su poziv na diskusiju o pitanjima rata i mira

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaSednica OEBS-a u Beču
Sednica OEBS-a u Beču - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
Pratite nas
Rusija je primorana da reaguje na destabilizaciju vojno-političke situacije u regionu OEBS-a, stoga je zatražila bezbednosne garancije od Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a, rekao je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič.

„Destabilizacija vojno-političke situacije došla je do granice nakon koje na kontinentu može da izbije kriza sa nepredvidljivim posledicama po evropsku bezbednost. Sve to neprihvatljivo povećava rizike za bezbednost Rusije i prinuđeni smo da reagujemo. Zato smo uputili zahtev da SAD i NATO hitno pruže pravno obavezujuće garancije“, rekao je Lukaševič na prvoj ovogodišnjoj sednici stalnog Saveta OEBS-a.

Kako je dodao, situacija na prostoru OEBS-a je sistemski degradirala, a jedan od glavnih razloga je politika SAD i NATO-a usmerena na obuzdavanje Rusije. U okviru tog procesa nastavlja se vojno osvajanje država postsovjetskog prostora s ciljem da se njihov potencijal upotrebi protiv Rusije i da se poveća napetost na njenim granicama.
On je ocenio da je situacija u oblasti evropske bezbednosti deprimirajuća i apsolutno nepodnošljiva, te da su ruske inicijative još jedan ozbiljan pokušaj da se ipak dogovore koje linije se ne smeju prelaziti, koji pristupi se ne smeju ignorisati.
„Ne radi se o ultimatumu, kako bi neki u ovoj sali možda želeli da kažu, nego o pozivu na profesionalne, sadržajne diskusije o pitanjima rata i mira“, precizirao je Lukaševič.
On je poručio da će Rusija biti primorana da preduzme mere ako ne usledi konstruktivan odgovor na njene predloge o bezbednosti u razumnom roku.
Podsetimo, u Briselu je 12.januara održan sastanak Saveta Rusija-NATO, dok su rusko-američki pregovori o bezbednosnim garancijama održani 9-10. januara u Ženevi. Danas se razgovor nastavlja na platformi OEBS-a u Beču.
Povod za razgovore je nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama koji je Moskva uputila Vašingtonu i njegovim saveznicima u decembru. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.
Sednica Saveta Rusija-NATO u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
RUSIJA
Rusija čeka od Zapada argumentovani pisani odgovor na bezbednosne predloge
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala