- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Star 180 miliona godina, lobanja od jedne tone: Otkriven fosil džinovskog „morskog zmaja“ /foto/

© REUTERS / Anglian Water/Matthew PowerU Engleskoj otkriven fosil džinovskog „morskog zmaja“
U Engleskoj otkriven fosil džinovskog „morskog zmaja“ - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2022
Pratite nas
U engleskoj oblasti Midlands otkriven je fosil džinovskog praistorijskog „morskog zmaja“, što se smatra jednim od najvećih otkrića u istoriji britanske paleontologije.
Ihtiosaur, star oko 180 miliona godina, s kosturom dugim oko 10 metara i lobanjom teškom jednu tonu, najveći je i najkompletniji fosil te vrste pronađen do sada u Velikoj Britaniji.
Pronašao ga je Džo Dejvis iz lokalne organizacije koja se bavi zaštitom prirodne sredine tokom rutinskih radova na uređenju rezervata prirode Ratland voter, u blizini Lestera, u februaru 2021.
„U Britaniji su do sada pronađeni brojni fosili ihtiosaura, ali ovo je najveći skelet otkriven u Ujedinjenom Kraljevstvu. Radi se o otkriću bez presedana, jednom od najvećih u istoriji britanske paleontologije”, rekao je paleontolog Din Lomaks.
Inače, prve fosile ihtiosaura, koji su zbog vrlo velikih zuba i očiju dobili nadimak „morski zmajevi“, otkrila je početkom 19. veka paleontolog Meri Ening, preneo je „Gardijan“.
Ihtiosauri su bili morski gmizavci koji su se na Zemlji prvi put pojavili pre nekih 250 miliona godina. Izumrli su pre 90 miliona godina. Veličina im je varirala od jednog do 25 metara, a po obliku tela ličili su na delfine.
Stari novčići - Sputnik Srbija, 1920, 01.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Iznenađujuće otkriće: Srbi kovali novac dva veka ranije nego što se mislilo
Egipatska mumija - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Prvi put posle 3.000 godina: Otkriveno šta se krije u mumiji velikog faraona
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala