- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Spoj narodne lirike i umetničke muzike koji nas čini ponosnim u svetu - „Kosovske” Miloša Zupca

© Foto : AdligatMiloš Zubac
Miloš Zubac - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2022
Pratite nas
U Muzeju srpske književnosti Udruženja Adligat predstavljen je muzički album „Kosovske”, čiji je autor doktor nauka srpskog jezika i književnosti, književnik i muzičar Miloš Zubac.
Neobičan spoj lirske narodne pesme poreklom s Kosova i Metohije, s pregrštom mitoloških motiva, odeven je u moderan muzički izraz, s primesama bluza, čime se dobio retko kvalitetan spoj narodne lirike i autorske muzike.

Kosovo je jezik koji čuva naše pretke

„Kosovo je za mene, pre svega, jezik u koji su se sklonile generacije naših predaka”, kaže Miloš Zubac, koji je uspeo da presadi kosovsku lirsku građu u „autentičan muzički svet koji je odsanjao jedan Hercegovac iz Vojvodine”.
© Foto : Adligat„Kosovske” Miloša Zupca
„Kosovske” Miloša Zupca - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2022
„Kosovske” Miloša Zupca
„To je izvanredno, autentično muzičko tumačenje kosovske lirske poezije koja nema premca po svojoj autentičnosti, lepoti i snazi i spada u vrhunac srpske kulturne baštine. Lepota i umetnički dometi ovog dela prevazilaze našu zemlju, o čemu naročito slikovito govore recenzije i preporuke uvaženih stručnjaka za muziku iz Engleske. Skoro se nije dogodilo da čak tri značajna medija u Londonu izveštavaju o albumu savremene srpske muzike. Zato nam je posebno drago što smo u mogućnosti ne samo da podržimo rad našeg uvaženog člana, nego i da domaćoj i svetskoj javnosti predstavimo važno umetničko delo našeg naroda, spoj kolektivnog i individualnog nadahnuća”, kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata.

Greh je da kosovska lirika padne u zaborav

Zabranjena ljubav, zmaj koji otima devojku, moma koja ravnopravno razgovara s vetrom, majka koja moli vile da joj oslobode sina, delija-devojka... Ovo su neki od motiva koji su utkani u lirske pesme s Kosova i Metohije.

„Prvo sam želeo da se bolje upoznam s kosovskom lirskom poezijom, s važnim delom sopstvenog identiteta, na koji smo, kolektivno, prilično zaboravili. Zatim sam spontano, gotovo impulsivno, poželeo da tu poeziju bolje upoznam s muzikom koja je u meni. Bio je to susret, sasvim ličan”, otkriva Zubac.

„Rasti, rasti, moj bore zeleni”, „Soko bira gde će naći mira”, „Vile proletoše”, „Zaspala moma kraj mora”, „Aoj, konjče, dobro moje”, „Razbole se, majko, Jevrima devojka”, „Hajde, momo, da te vodim doma”, „Prošetalo zlato materino”, „Dva se draga vrlo milovala”, „Zmaj prelete zelenijem lugom” – nazivi su deset izabranih pesama za koje je Miloš Zubac napisao muziku na albumu „Kosovske”.
„Odabrao sam deset pesama, a lako sam mogao odabrati stotinu. Kosovska lirika je bogata i po motivima i po broju zabeleženih pesama, ali polako i sigurno pada u zaborav. A to je šteta i greh, ne toliko prema samoj lirici i našim precima, koliko prema nama samima i našim potomcima, jer je to darovano bogatstvo koje svojevoljno gubimo. Nedovoljno poznavanje tog bogatstva svakako dolazi s činjenicom da se upoznavanje narodne književnosti uglavnom završava s Vukom Karadžićem koji nije imao prilike da putuje po Kosovu i Metohiji, tada još pod turskom okupacijom. O bogatstvu naše narodne lirike sa ovih prostora stekao sam temeljnije uvide u antologiji koju je sačinio Vladimir Bovan”, ističe Zubac i opisuje kako se ludo zaljubio u ove pesme.
© Foto : AdligatMiloš Zubac
Miloš Zubac - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2022
Miloš Zubac
„Kosovo je za mene, pre svega, simbolički jezik u koji su se sklonile generacije naših predaka. U taj jezik, fascinantno lep, učitali su svoju energiju, informacije, iskustva, saznanja, sudbine, rađanja i umiranja. Samo u jeziku ih sada možemo sresti i oni iz istoga jezika mogu videti nas. Prva i poslednja odbrana jednog naroda je njegova kultura. Srpska pesma s Kosova i Metohije tvrđa je od kamenih zidina Novog Brda”, pojašnjava Zubac.
U recenziji albuma „Kosovske”, engleski novinar Edi Kuni napisao je da je na prvo slušanje reč o apolitičnom delu, koje neporecivo pokazuje da postoji srpsko nasleđe na Kosovu i Metohiji, i da je zaštita tog nasleđa duboko politički značajna za bivšu Jugoslaviju.
„Načiniti takvu tvrdnju samo na osnovu ljubavi i lepote – sasvim je izuzetno ostvarenje. Ljubav i lepotu niko ne može poreći”, naveo je Kuni.
Miloš Zubac je književnik, esejista, kantautor i scenski pripovedač. Školovao se i doktorirao na Katedri za srpsku književnost i jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Objavio je osam knjiga, od kojih je pet pesničkih zbirki. Dve decenije vodi muzičku grupu „Prkos Drumski”, s kojom je objavio sedam albuma, a sarađuje i s drugim kontautorima i sastavima. Jedan je od ljudi zaslužnih za nastajanje festivala regionalne autorske muzike „Poezika” i regionalnog muzičkog kolektiva „Novi Odmetnici”. Prvi je dobitnik nagrade „Strune od svetla” za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u rok i bluz muzici. Njegova poezija i proza prevođene su na engleski, francuski, nemački i slovački jezik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala