- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Skandal trese američke „Federalne rezerve“: Drugi čovek centralne banke podneo ostavku Bajdenu

© Fotolia / zest_marinailustracija
ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2022
Pratite nas
Dok Hrvatsku trese afera o zloupotrebi povlašćenih informacija čelnika i zaposlenih Hrvatske narodne banke (HNB), u SAD čelnici centralne banke daju otkaze i pre konačnih presuda.
Ni u SAD, kao ni u Hrvatskoj, zaposlenima i čelnicima centralne banke nije zakonom zabranjeno trgovanje vrednosnim papirima institucija koje nadziru, kao što je zabranjeno u EU, ali se nesumnjivo radi o narušavanju tržišne ravnopravnosti i fer-pleja. Zbog sličnih stvari, koje prema Indeksovoj istrazi već decenijama rade zaposleni HNB-a, u SAD se sprovode istrage i padaju ostavke, prenosi Indeks.

Potpredsednik FED-a najavio ostavku tri dana ranije

Ričard H. Klarida, potpredsednik američkih "Federalnih rezervi" (FED), najavio je u ponedeljak da će podneti ostavku dve nedelje ranije nego što je planirano. Iako nije naveo razlog, bio je suočen s ponovnim nadzorom o transakcijama koje je izveo 2020. godine, dok je američka centralna banka spasavala finansijska tržišta.

„S obzirom na to da moj mandat guvernera ističe 31. januara 2022, pišem Vam kako bih vas obavestio da nameravam da dam ostavku u odboru 14. januara 2022.“, napisao je Klarida u pismu američkom predsedniku Džozefu Bajdenu, objavljenom u ponedeljak.

"Njujork Tajms" je izvestio prošle sedmice da je Klarida krajem decembra ispravio svoje finansijske podatke za 2020. godinu. Stručnjaci za etiku rekli su da je jedna od njegovih ažuriranih transakcija izazvala pitanja - prodao je udele u fondu 24. februara, da bi ih ponovo kupio 27. februara, dan pre nego što je predsednik FED-a objavio da je centralna banka spremna da pomogne tržištima i ekonomiji.
Njegovi inicijalni podaci beleže samo kupovinu deoničkog fonda, što je FED u njegovo ime opisao kao planirani rebalans portfelja. No, brza prodaja, pa onda opet kupovina deonica dovela je to objašnjenje u pitanje, rekli su neki stručnjaci, a ponovni otkup je mogao staviti Klaridu u poziciju da ima koristi od FED-ovih akcija.
Ni FED ni Klarida nisu dali novo objašnjenje za trgovinu deonicama, iako je kancelarija za etiku FED-a u ažuriranoj dokumentaciji navela kako se čini da su i dalje u skladu s propisima o sukobu interesa. Ažurirani Klaridini podaci privukli su veliku medijsku pažnju, članova Kongresa. Demokratska senatorka Elizabet Voreniz Masačusetsa pozvala je u ponedeljak FED da objavi više informacija o transakcijama svojih najviših zvaničnika na berzi.

Zašto su neki zvaničnici FED-a trgovali

Ažurirani podaci došli su u neprikladnom trenutku za Džeroma H. Pauela, predsednika FED-a, kojeg je predsednik Bajden ponovo nominovao za istu poziciju. On bi trebalo da se pojavi na saslušanju pred Bankovnim odborom Senata. Voren sedi u Bankovnom odboru, tako da će se Pauel gotovo sigurno suočiti sa pitanjima zašto su neki zvaničnici FED-a trgovali tako aktivno dok su se tržišta kolebala, a FED organizova oveliko spasavanje na početku pandemije.

„Priča o rebalansu portfelja jednostavno se urušava pred činjenicom da je prvo prodao, a zatim kupio. Predsednik Pauel sigurno ne želi da se njegovo saslušanje za ponovno imenovanje pretvori u ovo, rekao je Simon Džonson, ekonomista sa „Masačusets institjut of tehnolodži“.

Pauel i njegove kolege poslednjih meseci su preinačili etičke smernice centralne banke - u oktobru su objavili planove za njihovu reviziju i sprečavanje mnogih vrsta finansijskih aktivnosti, uključujući trgovanje u vreme previranja. Ali, na to bi Pauel mogao da ukazuje kao na znak koliko je FED ozbiljno shvatio ovo pitanje.

Veliki trgovinski skandal FED-a

Klaridina ostavka poslednji je događaj u višemesečnom trgovinskom skandalu koji je obuhvatio najviše zvaničnike FED-a i podstakao odlaske visokih zvaničnika u obično mirnoj američkoj centralnoj banci. Objava finansijskih podataka krajem 2021. pokazala je da je Robert S. Kaplan, bivši predsednik Sistema federalnih rezervi u Dalasu, napravio velike transakcije pojedinačnih deonica, dok je Erik S. Rosengren, predsednik bostonskog FED-a, trgovao vrednosnim papirima i nekretninama. Ti potezi su izazvali trenutnu i intenzivnu reakciju kongresmena, stručnjaka za etiku i bivših zaposlenih FED-a.
Zvaničnici FED-a aktivno su spasavali kompletno tržište 2020. godine. U martu i aprilu snizili su kamatne stope na nulu, kupovali hipotekarne i državne obveznice u velikim količinama i uveli programe spasavanja korporativnih dugova i dugova lokalne samouprave. Nastavak trgovanja vrednosnim papirima za vlastite portfelje tokom cele godine mogao im je dati prostor da profitiraju od svog privilegovanog saznanja.
Kaplan je u septembar podneo ostavku navodeći ovaj skandal kao razlog, Rosengren je istovremeno podneo ostavku navodeći zdravstvene probleme. Klaridin mandat na mestu guvernera trebalo je da se završi krajem januara. Blumberg njuz je u oktobru prvi put izvestio o njegovoj kupovini deonica, što je bilo vidljivo pre nego što je ispravio podatke.
Iako se Klarida u svom pismu ostavke nije osvrnuo na ova pitanja, spomenuo ih je indirektno tokom govora krajem prošle godine:
„Uvek sam se časno i pošteno nosio sa obvezama u javnoj službi.“

Istraga transakcija zvaničnika

Vladino nadzorno telo za FED istražuje transakcije zvaničnika iz 2020. godine, a Elizabet Voren je pozvala i Komitet za vrednosne papire i berze (SEC) da pokrene istragu. SEC ne komentariše da li su takve istrage u toku.
Klarida je potpredsednik FED-a od 2018., a za to vreme bio je blizak Pauvelov saradnik i vredan zamenik. Vol Strit je pomno pratio njegove govore zbog političkih signala koje su često nudili, a hvaljen je zbog svojih veština jasnog i pažljivog komuniciranja.
Takođe je predvodio preusmeravanje politike FED-a kako bi bila više fokusirana na zapošljavanje i prilagođena izazovima modernog ekonomskog doba, što je jedno od glavnih obeležja prvog mandata predsednika Pauela.
„Nedostajaće mi njegovi mudri saveti i ključni uvidi“, rekao je Pauel u izjavi kojom se najavljuje raniji Klaridin odlazak, preneo je Blic biznis.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala