- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Širenje na sever: Amerika želi Finsku i Švedsku u NATO

© KENZO TRIBOUILLARDZastava NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu
Zastava NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2022
Pratite nas
Vlasti Sjedinjenih Američkih Država biće spremne da razmotre zahtev Finske i Švedske za ulazak u NATO čim te zemlje izraze odgovarajuću želju, izjavila je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland.

„Radila sam u pet američkih administracija i uvek su govorili Finskoj i Švedskoj: 'Kad god poželite da razgovarate sa nama o vašem članstvu u Alijansi mi smo spremni za to'“, rekla je Nulandova.

Pritom je dodala da će i te dve zemlje, kao i bilo koja druga država koja izrazi želju da se pridruži Alijansi, „biti ocenjivane prema visokim standardima“ NATO-a.
„Očigledno je da su (Finska i Švedska) odavno formirale stabilne demokratije, tako da bi taj razgovor bio malo drugačiji nego sa zemljama koje su u stanju prelaska na demokratski sistem i imaju ozbiljne probleme sa korupcijom, ekonomskim reformama, stabilnošću demokratije“, prokomentarisala je zamenica.
Švedska i Finska nisu članice NATO-a i sarađuju sa Alijansom kao partnerske države.
Krajem 2021. Rusija je objavila nacrte sporazuma sa SAD i dogovora sa NATO-om o bezbednosnim garancijama. Moskva, između ostalog, zahteva od svojih zapadnih partnera pravne garancije protiv daljeg širenja NATO-a na istok, ulaska Ukrajine u Alijansu i otvaranje vojnih baza u postsovjetskim zemljama.
Vojne vežbe NATO-a Gvozdeno koplje 2020 u Letoniji - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
RUSIJA
NATO se sprema za veliki rat sa Rusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala