- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija ne pregovara sa SAD sa pozicije sile

© POOL / Uđi u bazu fotografijaSamit Rusija-SAD u Ženevi
Samit Rusija-SAD u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2022
Pratite nas
Rusija ne vodi pregovore o bezbednosnim garancijama sa Sjedinjenim Američkim Državama sa pozicije sile, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Ne pregovaramo sa pozicije sile. Predsednik (Rusije Vladimir Putin) govorio je da ovde nema i ne može biti mesta za bilo kakve ultimatume. Jednostavno, situacija je došla do toliko kritične tačke u pogledu evropske bezbednosti i u pogledu nacionalnih interesa naše zemlje koji su sastavni deo Evrope i arhitekture evropske bezbednosti... Potreban je konkretan odgovor na zabrinutosti koje smo izneli“, rekao je Peskov.
On je istakao da su poslednjih dana primetne agresivne izjave iz SAD u svetlu pregovora o bezbednosnim garancijama, precizirajući da Rusija ne želi da iznosi pretnje i ultimatume.
„Hajde da sačekamo da se završe ti pregovori, sledeća runda OEBS-a. Ne želimo da poput američkih zvaničnika sada sipamo pretnje, ultimatume, predviđamo visoku cenu koju će platiti. Ne bismo želeli da se izjednačujemo sa tim. Mi vodimo pregovore kulturno, otvoreni smo za dijalog, naše diplomate su sačuvale diplomatske tradicije uprkos teškoj situaciji. Ipak, radije bismo da prvo pregovaramo, a zatim da ocenjujemo i dajemo prognoze“, precizirao je portparol Kremlja.
Takođe je naglasio da je NATO instrument konfrontacije, stoga Rusiju brine svako širenje Alijanse.
„Naravno, bilo kakvo širenje NATO-a zabrinjava Rusiju. NATO nije razvojna institucija, nego instrument konfrontacije“, ocenio je portparol.
Krajem 2021. Rusija je objavila nacrte sporazuma sa SAD i dogovora sa NATO-om o bezbednosnim garancijama. Moskva, između ostalog, zahteva od svojih zapadnih partnera pravne garancije protiv daljeg širenja NATO-a na istok, ulaska Ukrajine u Alijansu i otvaranje vojnih baza u postsovjetskim zemljama.
Sedište NATO-a u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2022
RUSIJA
U Briselu počeli pregovori Rusije i NATO-a
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala