- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Prvi i jedini na svetu: Kina pokreće i veštački Mesec

CC0 / / Mesec
Mesec - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2022
Pratite nas
Kina je izgradila veštački mesec na Zemlji koji simulira uslove niske gravitacije – prvi te vrste. Očekuje se da će objekat igrati ključnu ulogu u budućim kineskim lunarnim misijama.
Projekat veštačkog meseca u istočnom gradu Sjudžou trebalo biti zvanično da bude pokrenut narednih meseci, rekao je naučnik Li Rujlin, sa Kineskog univerziteta za rudarstvo i tehnologiju.
Li je opisao program kao „prvi te vrste na svetu“ i rekao da podiže simulaciju Meseca na potpuno novi nivo, jer može da učini da gravitacija „nestane“ i to stanje može „da traje koliko god želite“.
Objekat se sastoji od vakuum komore u kojoj se nalazi „mini-mesec“ prečnika 60 cm. Pejzaž nalik na Mesec sastoji se od kamenja i prašine koji su lagani kao oni koji se nalaze na našem satelitu.
Prostor je podržan magnetnim poljem, poput Meseca – gde je gravitacija otprilike šestina jačine gravitacije na Zemlji. Tamo gde je polje dovoljno jako, određeni laki objekti, kao što su žaba ili kesten, mogu levitirati.
Li je rekao da će projekat verovatno igrati važnu ulogu u pripremama za kineske lunarne operacije, omogućavajući naučnicima da testiraju opremu i spreče pogrešne proračune koje bi mogli da se pokažu skupim na samom Mesecu.
„Za neke eksperimente kao što je test udara potrebno je samo nekoliko sekundi [u simulatoru]“, rekao je Li, dodajući da „drugi, poput testiranja puzanja, mogu da potraju nekoliko dana“.
Naučnik je primetio da se simulacija može koristiti i za testiranje da li 3D štampanje funkcioniše na Mesecu i da li će lunarna naselja moći da opstanu.

„Neki eksperimenti sprovedeni u simuliranom okruženju takođe mogu dati neke važne naznake, na primer gde da tražimo vodu ispod površine“, rekao je on.

Li je rekao da su potrebne brojne tehničke inovacije da bi se objekat napravio, napominjući da su magnetne sile potrebne za stvaranje atmosfere toliko jake da mogu da pocepaju komponente poput superprovodnih žica i da mnoge metalne komponente učine beskorisnim, prenosi RT.
On je dodao da će objekat, koji je inspirisan eksperimentima fizičara Andreja Gejma da žaba levitira pomoću magneta, biti otvoren za naučnike iz celog sveta.
Sunce - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Pet puta vrelije od pravog: Kinesko „veštačko Sunce“ oborilo rekord /video/
Pomračenje Meseca - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2022
SVET
Kineski rover otkrio šta se nalazi na tamnoj strani Meseca /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala