- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poljski vojnik: Više od 240 migranata je ubijeno na granici sa Belorusijom

© Sputnik / Inna GrišukMigranti prolaze kroz otvor u bodljikavoj žici na belorusko-poljskoj granici
Migranti prolaze kroz otvor u bodljikavoj žici na belorusko-poljskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2022
Pratite nas
Poljski vojnici su ubili više od 240 migranata na granici sa Belorusijom, izjavio je beloruskom Istražnom komitetu odbegli poljski vojnik Emil Čečko koji je zatražio politički azil.

„Tokom istrage Emil Čečko je rekao da je on od 8. juna 2021. godine zajedno sa drugim vojnicima učestvovao u organizaciji ubistava u pograničnim delovima i blizu grada Semjanuvka. Prema njegovim rečima, ubijeno je više od 240 ljudi“, navodi se u saopštenju Istražnog komiteta.

Čečko je uhapšen 16. decembra u pograničnom pojasu. Tražio je politički azil od Minska „zbog neslaganja sa politikom Poljske u vezi sa migrantskom krizom i nehumanim odnosom prema izbeglicama“.
On je optužio Varšavu za sistemska ubistva migranata i dvojice volontera. Priznao je da je i on bio prinuđen da puca na izbeglice. Poljska ga je optužila za dezerterstvo i pokrenula za njim potragu. Sleduje mu do deset godina zatvora.
Migrantska kriza na granici Belorusije sa Letonijom, Litvanijom i Poljskom, kuda su se od početka prošle godine uputili migranti, zaoštrila se 8. novembra. Nekoliko hiljada migranata došlo je do belorusko-poljske granice i ne napušta pograničnu zonu. Neki od njih pokušali su da uđu u Poljsku razbijajući ogradu od bodljikave žice. Zemlje Evropske unije optužuju Minsk za namernu eskalaciju krize i pozivaju na uvođenje sankcija. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smatra da su za ovu situaciju krive same zapadne zemlje, zbog čijih dejstava ljudi beže od rata.
U Belorusiji su otvorili transportno-logistički centar za smeštaj migranata, koji se nalazi nedaleko od graničnog prelaza. Neki od izbeglica se vraćaju u domovinu kako organizovanim letovima, tako i individualno. Prema zvaničnim podacima, krajem prošle godine u kampu se nalazilo oko 600 izbeglica.
Migranti na belorusko-poljskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
SVET
Varšava: Migranti opet pokušali silom da uđu u Poljsku iz Belorusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala