- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ovo ne može večno: Sarajevo pokreće postupke koji dokazuju da Bosna i Hercegovina – ne postoji

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICSvečani defile povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci
Svečani defile povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2022
Pratite nas
Na obeležavanju Dana Republike Srpske učestvovale su legitimne snage Ministarstva unutrašnjih poslova i civilnih struktura dok su na bošnjačkom maršu u Bužimu defilovale zabranjene paravojne formacije. To je nemerljivo i ne trpi simetrije. Ukoliko se utvrdi da su na maršu učestvovali pripadnici Oružanih snaga BiH ponudićemo adekvatan odgovor.
Ovo kaže za Sputnjik zamenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić.
Pokušaji stigmatizacije Srba zbog proslave Dana Republike Srpske stvorene 9. januara i ratom posvedočene, ove godine dobili su na novom zamahu.
Ako su do sada i pokretani postupci protiv srpskih generala i oficira koji su učestvovali u proslavi rođenja Republike, ove godine mere su proširene i na brigadire, a kao odgovor u Bužimu je organizovan defile paravojnih formacija koje su upozorile na moguću reprizu 1992.

Ko zagovara rat- neka ga bude u njegovoj kući

Mirko Okolić kaže za Sputnjik da su pritisci i ranije postojali, ali da pokretanje postupka protiv njega i još pet pripadnika Oružanih snaga BiH srpske nacionalnosti govori da se stvari usložnjavaju, i da ne idu u prilog očuvanju zajedničkih institucija.

„Ovo je znak da BiH ulazi u sve veću agoniju te da mora nešto promeniti ukoliko želi da normalno funkcioniše. Podsećam da mi nikada nismo, bez obzira da li je to za nas prihvatljivo ili ne, pravili problem zbog proslave njihovih praznika 1. marta. RS je stvorena u miru, pre rata, i taj datum se ne može promeniti. Očito da je po sredi pokušaj pritiska na određene ljude ne bi li se oni pokolebali u svojim stavovima, međutim, to nije izvesno. Jedino što možemo da predložimo jeste da sednemo za sto i razmotrimo mogućnosti kako BiH dalje može da funkcioniše. Nas niti interesuje rat niti ratni sukobi“, kaže Okolić, dodajući da RS zagovara legitimnu političku borbu isključivo u okvirima Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kada je reč o najavi ministra odbrane BiH da će Ministarstvo pokrenuti postupak i protiv njega, Okolić podseća da je on član Saveta ministara i da je poznato ko ga bira i kome on odgovara.
„Ostavljam prostor da ministar Sifet Podžić i Ministarstvo podnesu zahtev Tužilaštvu da ispita da li u postupku protiv mene ima elemenata krivične odgovornosti“.

Pucanj iz prangije u funkciji zastrašivanja Srba

Pucanj u prazno, ili, tačnije, pucanj iz prangije, komentariše pokretanje disciplinskih postupaka protiv pripadnika Oružanih snaga BiH srpske nacionalnosti ustavni pravnik Radomir Lukić. On kaže da su takve pretnje u funkciji zastrašivanja Srba kojima treba nametnuti osećaj lične, kolektivne i istorijske krivice, a zatim ih saterati u mišje rupe.
„Puk iz RS u Oružanim snagama BiH je puk RS i on je obavezan da učestvuje u svemu onome što je značajno za RS, nezavisno od toga što je Ustavni sud svojevremeno doneo političku, a ne pravnu odluku, u orvelovskom duhu, da je proslava Dana RS protivna Ustavu na osnovu Konvencije o zabrani rasne diskriminacije“.
O pravnim instrumentima, smatra, nema ni govora, jer nepoznanica je koju vrstu postupka mogu da pokrenu i kako mogu nekoga da kazne.
© Foto : Sputnjiku ustupila RTRSPočasni stroj na defileu povodom Dana republike Srpske
Počasni stroj na defileu povodom Dana republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2022
Počasni stroj na defileu povodom Dana republike Srpske
„To su sve koraci koji govore u prilog nemogućnosti prihvatljivog suživota u BiH. Ako oni budu tako koračali neće daleko dogurati. Politički ali i istorijski sumanuto je sve što rade, uvereni da mogu da vladaju BiH i da mogu drugim konstitutivnim narodima da nameću svoje obrasce života. Srbi nisu njima nametali svoje obrasce 1992. već su nudili zajednički život i pronalaženje ustavnog institucionalnog aranžmana što su oni odbijali. To ne može večno da traje“.

Najava ubrzanog raspada države

Da je najava ministra odbrane BiH o pokretanju postupka protiv Srba, učesnika na proslavi Dana RS, ishitren potez bez pravnih osnova, smatra i analitičar Obrad Kesić

„Ministar nema ingerencije da naredi načelniku, komandantu Oružanih snaga bilo šta, već zahtevi dolaze od članova Predsedništva. Možda on misli da je član Predsedništva, ali nije, pa samim tim i nema ovlašćenja za povlačenje takvih poteza. Eventualno kažnjavanje srpskih pripadnika Oružanih snaga BiH bio bi još jedan udarac na zajedničke institucije i najava ubrzanog raspada ove države“.

RS je starija od zajedničke države

Ovu bitku oko Dana Republike, smatra Kesić, oni neće dobiti. Srpski narod odlučuje koji će praznik da slavi i kada će da ga slavi i neprihvatljivo je, kaže, da bilo ko sa strane, ma o kojoj sili da je reč, ubeđuje srpski narod u suprotno. Činjenica da je RS osnovana pre Dejtonskog sporazuma, pa samim tim i starija od zajedničke države, posebno je, ukazuje, neprijatna Sarajevu, jer oni bi želele i da RS predstave kao nešto što su oni nama dali, a ne nešto što je rezultat odlučnosti i žrtve srpskog naroda u BiH.
© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICSvečani defile povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci
Svečani defile povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2022
Svečani defile povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci
Marš u Bužimu i najava rehabilitacije Zelenih beretki što je usledilo kao odgovor na proslavu Dana RS, primećuju sagovornici Sputnjika, nije naišlo na osudu međunarodnog faktora. To je, smatra Kesić, licemerje koje uništava poverenje ključno za opstanak zajedničke države. Isto tako, podseća, i Bakir Izetbegović govori o pripremama za rat i sukobima, i niko ga za to ne osuđuje.

Neko se sprema za rat?

Povodom izjave bivšeg komandanta tzv. Armije BiH Hamdije Abića da će se reprizirati 1992, Radomir Lukić podseća da je prva nacionalna stranka obrazovana u BiH, a čije pripremanje je trajalo decenijama, bila Stranka demokratske akcije.
„Prva nacionalna stranka nije bila Srpska demokratska stranka. Ona je nastala tek kao odgovor na nacionalno homogenizovanje ondašnjih muslimana, a današnjih Bošnjaka. Potom, prve paravojne formacije koje su obrazovane u BiH, uz one hrvatske, bile su Zelene beretke. Srbi se nisu tada počeli paravojno organizovati. Mi smo duboko verovali u to da će se poštovati ustavni poredak Jugoslavije i da će oružane i policijske snage sprečiti sve vrste sukoba. Prevarili smo se“, kaže Lukić dodajući da kada neko danas priziva 1992. to znači da je spreman da učini ono što je 1992.- da nas uvede u rat

SAD nemaju ni pravo ni slobodu da se mešaju

Samo na taj način, smatra, moguće je razumeti tvrdnje da je ponovo na delu 1992.
„U njihovim glavama verovatno jeste, a u našim srpskim zaista nije tako“.
Ograđujući se od autentičnosti poziva koje su SAD uputile vlastima Bosne i Hercegovine da istraže izveštaje u kojima se navodi da su u svečanostima koje su proteklog vikenda održane u Republici Srpskoj veličani ratni zločinci, Lukić kaže da one nemaju nikakvo pravo, pa čak ni slobodu, da se na taj način obrate državnim organima BiH jer to nije u skladu sa međunarodnim pravom i predstavlja mešanje u unutrašnje stvari jedne države koja treba da je suverena, samostalna i nezavisna.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala