- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ministarstvo odbrane Rusije: NATO ignoriše ruske inicijative za deeskalaciju

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZamenik ruskog ministra odbrane general-pukovnik Aleksandar Fomin
Zamenik ruskog ministra odbrane general-pukovnik Aleksandar Fomin - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2022
Pratite nas
Odnosi Rusije i NATO-a nalaze se na kritično niskom nivou, to se dešava u svetlu terorističke pretnje i razvijanja trke u naoružanju, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Takođe ističe da ignorisanje ruskih inicijativa za deeskalaciju stvara preduslove za incidente i sukobe i podriva temelje bezbednosti.
„Odnosi Rusije i NATO-a su na kritično niskom nivou. To se dešava u uslovima globalne nestabilnosti, terorističkih pretnji, pokretanja još jedne trke u naoružanju, kao i potpune degradacije bezbednosne arhitekture u Evropi“, navodi se u saopštenju zamenika ruskog ministra odbrane Aleksandra Fomina nakon sednice Saveta Rusija-NATO u Briselu.
Takođe je ukazano da je ruska strana više puta predlagala Alijansi da preduzme mere za deeskalaciju situacije. Sa strane Alijanse, ruske inicijative su ignorisane. To stvara preduslove za incidente i sukobe i podriva temelje bezbednosti, ističe se u saopštenju.
U saopštenju se navodi da je Fomin izjavio da je potrebno isključiti gomilanje kontingenata u Evropi i garantovati neširenje Alijanse na račun Ukrajine.

Tri ključne tačke

Ključna pitanja na čijem rešavanju smatramo da je potrebno da se fokusiramo su: prvo, garancije da se NATO neće širiti na istok na račun Ukrajine i drugih zemalja“, stoji u saopštenju.
Drugo pitanje bilo je nerazmeštanje novih američkih raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi, „pošto bi razmeštanje takvog naoružanja moglo drastično da pogorša bezbednosne uslove na kontinentu”.
„Treće, ograničavanje vojnih aktivnosti u Evropi, isključivanje koncentrisanje takozvanih kontingenata na prvoj liniji“, rekao je Fomin.
Ruska strana računa na konstruktivnu diskusiju o bezbednosnim predlozima kako bi se prešlo na pripremu sporazuma o garancijama.
Kako se ističe i saopštenju, ruski predlozi su podneti i „nalaze se na pregovaračkom stolu“.
U aktuelnim dokumentima o odnosima Rusije i NATO-a zabeležena je privrženost partnerskoj saradnji, bez stvaranja pretnji po međusobnu bezbednost, konstatuje se u saopštenju Ministarstva.
U Briselu je oko 14 časova završena sednica Saveta Rusija-NATO. Na čelu ruske delegacije je zamenik šefa diplomatije Rusije Aleksandar Gruško koji je pet godina bio stalni predstavnik Rusije pri NATO i zamenik ministra odbrane Aleksandar Fomin.
Sa druge strane, Alijansu na pregovorima predstavljaju stalni predstavnici 30 država-članica NATO-a, generalni sekretar Jens Stoltenberg i zamenica državnog sekretara SAD Vendi Šerman.
Sastanak u Briselu je nastavak rusko-američkih pregovora o bezbednosnim garancijama održanim 9-10. januara u Švajcarskoj.
Povod za razgovore bio je nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama koji je Moskva uputila Vašingtonu i njegovim saveznicima u decembru. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala