- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Krivi toranj u San Francisku: Stanovi u njemu prodati za milione, a sad ne vrede ništa jer zgrada tone

CC0 / Pixabay/lyn0322 / Milenijumska kula u San Francisku (desno)
Milenijumska kula u San Francisku (desno) - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2022
Pratite nas
Čuvena „Milenijumska kula“ u San Francisku, luksuzna zgrada u kojoj su stanove vredne milione dolara kupovali poznati sportisti i biznismeni, tone i krivi se za 7,5 centimetara godišnje, zbog čega je nazivaju i Krivi toranj u San Francisku.
Ukoliko krivljenje zgrade bude nastavljeno ovim tempom, luksuzni neboder od 58 spratova biće u situaciji da u njemu za par godina više ne mogu da rade liftovi i vodovod, kaže Ron Hamburger, inženjer zadužen da reši ovaj problem.
„Milenijumska kula“ pompezno je otvorena 2009. godine, a 400 stanova u njoj prodato je veoma brzo za oko 750 miliona dolara. Međutim, do 2016. godine, kula je potonula 40 centimetara u meko tlo gusto naseljenog finansijskog distrikta San Franciska, prenosi Gardijan.
Zbog kontinuiranog krivljenja zgrade, uprkos planu od 100 miliona dolara za popravku, mnogi stanari podneli su tužbe protiv investitora, što je dovelo do međusobnih optužbi kompanije koja je izgradila zgradu i gradskih vlasti.
Stanari navode da njihovi stanovi, od kojih su neki koštali i po pet miliona dolara, sada ne vrede ništa zbog problema koje zgrada ima.
U 2020. kreiran je fond od 100 miliona dolara kako bi se zgrada obezbedila, a vlasnici obeštetili. Međutim, iako su radovi započeti, krivljenje i potonuće zgrade je nastavljeno.
Učvršćivanje temelja zgrade prekinuto je u leto prošle godine, kada su stručnjaci utvrdili da je potonula 2,5 centimetra otkako su radovi počeli. Tih 2,5 centimetra znače da se zgrada na vrhu nakrivila za dodatnih 12 centimetra, što je ukupno 66 centimetara od otvaranja zgrade do danas. objavili su američki mediji.
Inženjer Ron Hamburger, koji je nedavno svedočio pred Nadzornim odborom San Franciska, rekao je da je zgrada sigurna i da će potonuće i krivljenje biti zaustavljeno postavljanjem čeličnih stubova u temelj.
„Zgrada nastavlja da tone brzinom od 1,25 centimetara godišnje i da se krivi po stopi od 7,5 centimetara godišnje. To se događa bez obzira da li trenutno nešto radimo ili ne“, rekao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala