- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Nedopustivo kažnjavanje srpskih kadrova u Oružanim snagama BiH

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2022
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je apsolutno nedopustivo kažnjavanje srpskih kadrova u Oružanim snagama BiH zbog prisustva centralnoj ceremoniji obeležavanja Dana Republike Srpske u Banjaluci.
Dodik je rekao da takvi postupci imaju dnevnopolitički karakter, da oni nisu ništa krivi ni odgovorni i da je u pitanju samo održavanje nepotrebnih tenzija.
"Neće se apsolutno ništa desiti. Apsolutno je nedozvoljeno da budu kažnjeni i bilo kakve procedure koje sprovode u tom pogledu su beznačajne i imaju dnevnopolitički karakter, kao što je bilo i proteklih godina", rekao je on.
Dodik je rekao da je on, kao član Predsedništva BiH, pozvao pripadnike OS BiH na obeležavanje Dana Republike, te da na to ima pravo.
"I koji muslimanski general se ne bi odazvao na, recimo, poziv Šefika Džaferovića", upitao je Dodik.
Dodik je podsetio da BiH nikada nije bilo dobro kada su pripadnici jednog naroda pokušavali da kažnjavaju pripadnike drugog, preneo je RTRS.

Dodik: Republika Srpska će nastaviti svojim putem

Dodik je rekao da će Republika Srpska nastaviti svojim putem poštujući Ustav.
"Nijedan vojnik, nijedan podoficir, nijedan general, ni ja nemamo u glavi nikakav plan bilo šta što bi moglo da destabilizuje ili učini da se upotrebi vojska kao oružana sila. Ona mora ostati u kasarnama. Ovo su politički procesi i samo politički procesi mogu rešiti ovaj problem”, poručio je Dodik.
Dodik je ponovio da će 9. januar ostati Dan RS, šta god ko mislio.
“Deveti januar ostaje Dan RS, šta god oni mislili. Nema slučaja da je bilo koja institucija zabranila jednom narodu da obeležava svoj praznik. Sve je izvan prava i izvan Ustava BiH. Deset i više godina se obeležava Dan Republike dok Bakir Izetbegović nije zatražio da se preispita i sada mi treba da to prihvatimo?", rekao je Dodik i istakao:
"Naravno da nećemo prihvatiti, to je nakaradno samo po sebi, činjenica da je to tražio Bakir Izetbegović. Naravno da nećemo prihvatiti, nikoga živog ne vređa. Ko je povređen? Onaj ko je povređen neka ne gleda televiziju tog dana. Koga smo povredili? Ne može BiH koju on hoće, BiH samo može da bude dva entiteta i tri konstitutivna naroda“.
Primetio je da kada regularne policijske snage Republike Srpske izlaze na ulicu koje su svaki dan na ulici, a nije, kazao je, "naoružavanje ili novo formiranje Zelenih beretki ili ta manifestacija u Bužimu".
"Mi imamo sigurno okruženje u RS i zaštitićemo svakog građanina bio Srbin ili Bošnjak u RS. Odbacujem sve one događaje koji su se desili ovih dana, policija je preduzela mere i oni su predani u postupanje zakonskom procedurom. Da li će to u Bužimu raditi, ja nemam pojma. Ali ja imam svojih zaključaka, a to je da naravno ne postoji ravnopravnost. Oni žele od regularnih policijskih snaga da naprave čudo, a od ovih paravojnih to im je kao pristojno“, kazao je Dodik, prenela je sarajevska N1.
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala