- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki senatori predstavili nacrt zakona o novim antiruskim sankcijama ─ na meti Putin

© AP Photo / J. Scott ApplewhitePogled na američki Kapitol u Vašingtonu
Pogled na američki Kapitol u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2022
Pratite nas
Grupa od 25 članova američkog Senata iz Demokratske partije, na čelu sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Robertom Menendezom, predstavila je predlog zakona o novim sankcijama Rusiji i Vladimiru Putinu koje bi Vašington mogao da uvede ukoliko situacija u Ukrajini eskalira.
Kako se navodi na sajtu Odbora, dokument je nazvan Akt o zaštiti suvereniteta Ukrajine.
„Potrebne su sankcije protiv zvaničnika, uključujući predsednika Putina, premijera, ministra spoljnih poslova, ministra odbrane, načelnika Generalštaba Oružanih snaga i komandanata različitih rodova oružanih snaga“, navodi se u nacrtu.
Osim toga, senatori su predložili da se zabrane transakcije sa primarnim i sekundarnim državnim dugom Rusije, kao i da se uvedu ograničenja za najmanje tri od predloženih finansijskih institucija: „Sberbank“, „VTB“, „Gasprombank“, „VEB.RF“, „Ruski fond za direktne investicije“, „Moskovska kreditna banka“, „Alfa banka“, „Rosseljhozbank“, „FK Otkritie“, „Promsvjazbank“, „Sovkombank“ i „Transkapitalbank“.
U drugoj tački predlažu se sankcije „vršiocima specijalizovanih usluga za razmenu finansijskih poruka (npr. SVIFT)“.
Nacrtom se takođe predviđa dodela dodatne hitne pomoći Kijevu u iznosu od 500 miliona dolara u fiskalnoj 2022. ako se situacija pogorša.
Kako se navodi, ovaj predlog zakona „šalje jasan signal” o spremnosti SAD da postignu „razorne posledice“ po rusku ekonomiju u slučaju eskalacije situacije oko Ukrajine.
Ranije je „Vašington post“, pozivajući se na predstavnika Saveta za nacionalnu bezbednost pisao da je administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena podržala ovaj predlog zakona.
Vašington je više puta izjavljivao da priprema neke „neviđene“ sankcija Rusiji, koje će biti uvedene ukoliko počne vojni sukob između Moskve i Kijeva. O tome su govorili potpredsednica Kamala Haris, državni sekretar Entoni Blinken i njegova zamenica Viktorija Nuland.
Podsetimo, ukrajinske vlasti, ali i brojni zapadni političari, u poslednje vreme često spominju mogućnost ruske ofanzive na Ukrajinu iako Moskva kategorički odbacuje sve optužbe tvrdeći da Rusija ne namerava nikoga da napadne.
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2022
RUSIJA
Mediji: Amerika sprema nove sankcije - ovog puta direktno protiv Putina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala