- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

A Srbija? NATO tvrdi da njihovu verziju raspada Jugoslavije dele Hrvatska, Slovenija i Crna Gora

© AP Photo / Olivier MatthysGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2022
Pratite nas
NATO je odbrambeni savez i ne prekraja granice u Evropi, konkretno u Jugoslaviji, koja se raspala iz unutrašnjih razloga, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.
„Nekoliko zemalja koje su bile deo bivše Jugoslavije jasno je reklo da se Jugoslavija nije raspala zbog NATO-a. Postojali su unutrašnji razlozi. NATO je tamo došao mnogo kasnije pod mandatom UN da bi zaustavio nasilje u Bosni i Hercegovini“, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu posle sastanka Saveta Rusija-NATO.
On je istakao da se sličnog stava drže i bivše republike Jugoslavije – Crna Gora, Hrvatska i Slovenija.
„Izjave da NATO prekraja granice u Evropi su pogrešne“, nastavio je on, ponovivši da su „upravo unutrašnji sukobi u Jugoslaviji doveli do njenog raspada“.
Alijansa je, prema rečima generalnog sekretara, tamo ušla da bi zaštitila ljude. Istovremeno, Stoltenberg je podsetio na tragediju u bosanskoj Srebrenici.
Odgovarajući na pitanje o intervenciji NATO-a u Libiji, on je rekao: „Mi smo delovali pod jasnim mandatom UN. Pre svega, to je bila inicijativa Evropske unije. I nakon nekog vremena, evropski saveznici su tražili pomoć NATO-a. A onda je krenula operacija Alijanse. Ali pod mandatom UN“.
U Briselu je u sredu završena sednica Saveta Rusija-NATO. Na čelu ruske delegacije je zamenik šefa diplomatije Rusije Aleksandar Gruško koji je pet godina bio stalni predstavnik Rusije pri NATO i zamenik ministra odbrane Aleksandar Fomin.
Sa druge strane, Alijansu na pregovorima predstavljaju stalni predstavnici 30 država-članica NATO-a, generalni sekretar Jens Stoltenberg i zamenica državnog sekretara SAD Vendi Šerman.
Sastanak u Briselu je nastavak rusko-američkih pregovora o bezbednosnim garancijama održanim 9-10. januara u Švajcarskoj.
Povod za razgovore bio je nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama koji je Moskva uputila Vašingtonu i njegovim saveznicima u decembru. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala