- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Zlatni dečko“: Priča o mladom fudbaleru koju će mnogi prepoznati u životu /video, foto/

© Foto : Ustupljeno SputnjikuDenis Murić u filmu „Zlatni dečko“
Denis Murić u filmu „Zlatni dečko“ - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2022
Pratite nas
Priča filma „Zlatni dečko“ inspirisana je istinitim likovima, i oni koji poznaju i prate fudbal prepoznaće u njoj mnogo toga iz stvarnosti, kaže uoči premijere scenarista filma Vuk Ršumović.
Da za premijeru ovog filmskog prvenca Ognjena Jankovića (frontmena grupe „Beogradski sindikat“) vlada izuzetno interesovanje govori podatak da su karte planule pola sata pošto su puštene u prodaju.
Vuk Ršumović, koji je, uz reditelja Jankovića i Aleksu Ršumovića jedan od potpisnika scenarija, kaže da ga to ne čudi, s obzirom da se film tematski tiče fudbala koji je popularan svuda u svetu, pa i kod nas.
„Verujem da je to što je naša priča inspirisana istinitim događajima i što govori o fudbalu razlog zbog kojeg se stvorila dobra pozitivna atmosfera uoči premijere. Svi smo uzbuđeni i jedva čekamo večeras prve reakcije publike“, kaže Vuk Ršumović za Sputnjik.

„Zlatni dečko“ – film utemeljen u realnosti

A „Zlatni dečko“ osim što govori o mladom talentovanom fudbaleru, nudi i priču o sprezi fudbalera, menadžera, kriminalaca, opet je, utemeljenu u realnosti.
„Svaka priča bi trebalo da ima neki link ka realnosti da bi bila značajna, referentna, da ne bi bila samo zabava. Naš film je napravljen da bude uzbudljiv, da privuče mlađu populaciju, u osnovi ima zanimljivog junaka… Ali, s druge strane, nismo propustili priliku da se dotaknemo tema koje jesu u vezi sa savremenim fudbalom koji se može doživeti kao neka vrsta modernog ropstva. Kao reditelja me lično jako uzbuđuju – a to sam davno shvatio – priče koje su istinite ili koje inspiraciju nalaze u realnosti.“
© Foto : Ustupljeno SputnjikuSnimanje filma „Zlatni dečko“.
Snimanje filma „Zlatni dečko“. - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2022
Snimanje filma „Zlatni dečko“.
A da bi priča bila što utemeljenija u stvarnosti, scenaristi su razgovarali sa mnogim ljudima koji se profesionalno bave fudbalom. To je, kaže Ršumović, i bio izvor najvećeg broja anegdtota i priča koje su utkane u filmski narativ.
„Tu je isprepletano više priča i sudbina. Oni koji poznaju fudbal, prepoznaće mnogo toga u našoj priči“, kaže naš sagovornik.
On kaže da ovo nije samo priča o talentovanim sportistima, ona se odnosi na mnoge mlade talantovane ljude koji upravo zbog talenta ponekad postaju meta za sumnjive menadžere, kriminalce…
© Foto : Ustupljeno SputnjikuSnimanje filma „Zlatni dečko“.
Snimanje filma „Zlatni dečko“. - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2022
Snimanje filma „Zlatni dečko“.
„Priča je svakako primenjiva i na druge sfere, ali u fudbalu je sve samo dodatno eksternizovano, s obzirom na to koliko je popularan i koliki se novac vrti oko njega. To jeste najesktremniji primer kako mlada osoba koja ima talanat može da se nađe u situaciji da o svojoj sudbini ne odlučuje samostalno. Naš 'zlatni dečko' sve vreme žudi za slobodom. Zbog toga govorimo o modernom ropstvu, to je tema našeg filma“.

Murić igrao fudbal i tokom „Enklave“

A taj „zlatni dečko“ je glumac Denis Murić koga smo upoznali u filmu „Enklava“ a potom i kao glavnog protagonisti Ršumovićevog filma „Ničije dete“. Budući da je u detinjstvu najviše voleo da igra fudbal, sve se kaže Vuk Ršumović, savršeno spojilo.
© Foto : Ustupljeno SputnjikuSnimanje filma „Zlatni dečko“.
Snimanje filma „Zlatni dečko“. - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2022
Snimanje filma „Zlatni dečko“.
„Dok smo snimali 'Ničije dete', Denis je svaki slobodni trenutak koristio da izađe napolje i igra fudbal. On odlično igra, i mada u filmu nema previše kadrova sa terena i fudbala, upečatljivo je tih nekoliko veoma efektnih scena u kojima se vidi da glumac ume da igra. Denis je u sebi našao dosta spojeva sa tim likom. Inače, kada je o glumcima reč, čini mi se da je urađen odličan posao i da je film – glumački sjajan. Sve se čini mi se sjajno poklopilo, što se obično dešava kada se ljudi okupe oko ideje koja ih se svih tiče. E, tada sve krene da vam ide na ruku. Čak je i sreća na vašoj strani“.
Film „Zlatni dečko“ od 13 januara biće u redovnoj bioskopskoj distribuciji: U njemu, pored Denisa Murića, igraju Andrija Kuzmanović, Igor Benčina, Petar Strugar, Ljubomir Bulajić, Jovana Gavrilović, Tihomir Stanić…
Beogradski sindikat - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2021
DRUŠTVO
Prvi film člana Beogradskog sindikata: Sportski triler o talentu između raja i pakla
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala