- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Prvi film člana Beogradskog sindikata: Sportski triler o talentu između raja i pakla

CC BY-SA 3.0 / kg / Beogradski sindikat
Beogradski sindikat - Sputnik Srbija, 1920, 07.11.2021
Pratite nas
Prvi igrani film člana Beogradskog sindikata Ognjena Jankovića „Zlatni dečko“, čija se premijera očekuje u januaru iduće godine, po žanru je sportski triler o izuzetno talentovanom mladom fudbaleru koji se zbog svog talenta našao između raja i pakla.
Nedavno objavljeni spot Beogradskog sindikata „I dalje kidam“ je spot za pesmu iz filma „Zlatni dečko“ koji je režirao član Sindikata Ognjen Janković. Janković kaže za Sputnjik da je spot jedna od najava za njegov debitantski film „Zlatni dečko“ na kojem radi već dve godine. Srpska premijera trebalo bi da bude sredinom januara iduće godine.

Sportski triler o talentu između raja i pakla

U osnovi, „Zlatni dečko“ je priča o odrastanju mladog fudbalera i okolnostima s kojima se on susreće kao izuzetan talenat. Žanrovski bi se film mogao nazvati pričom o odrastanju, a potka se zasniva na sportskom trileru.
„Međutim, mnogo je više od toga, jer zapravo sve vreme pokušavam da postavim tezu o talentu kao takvom i da li je on prokletstvo ili dar. Danas smo svedoci, civilizacijski, o zloupotrebi talenta, a u fudbalskom svetu se to možda i najbolje vidi s obzirom na to da se najviše novca obrće u tom sportu i klinci jako rano počinju da budu izrabljivani, s jedne strane, a sa druge, oni u to dobrovoljno ulaze“, ističe Janković.
Režiser na filmski način pokušava da odgovori na pitanja da li je ulazak u svet slave zaista dobrovoljan, da li je ono što talentovane ljude čeka u tom svetu pozitivno, da li je to ulazak u raj ili u određenu vrstu pakla.

Izuzetan talenat sa živom iskrom izraza

Glavnu ulogu „Zlatnog dečka“ igra Denis Murić, koji se pojavljuje i u spotu Sindikata. Prema Jankoviću, reč je je mladom glumcu izuzetnog talenta čije vreme tek dolazi. Gledaoci su mogli da ga vide u „Ničijem detetu“ Vuka Ršumovića pre nekoliko godina, filmu koji je nagrađen u Veneciji.
„Denis je klinac koji je iz doba kad je bio naturščik zadržao tu živu iskru izraza i to se negde oseća i kod nas u filmu“, naglašava Janković.
Pored njega u filmu igraju i igraju i Igor Benčina, Andrija Kuzmanović, Petra Strugar, Ljuba Bulajić, Jovana Gavrilović, Alisa Radaković i još sijaset glumaca...

Jednostavna priča koja donosi nešto novo

Janković misli da je ekipa filma od jedne jednostavne, svakodnevne priče, sa kojom će svaki gledalac moći da se poistoveti ili da u njoj prepozna sličan sličaj, napravila u filmskom izrazu nešto malo drugačije i nešto novo.
„Imam skroman pristup i jako mi je teško da objasnim sopstveno delo. Nadam se da će film izazvati dovoljnu pažnju javnosti da pokrene zanimljiva pitanja i razmišljanja i radujem se tome“, zaključio je Janković.
Pesmu „I dalje kidam“ iz filma „Zlatni dečko“ Beogradski sindikat će premijerno izvesti pred publikom na velikom koncertu u novosadskom Spensu 18. decembra. Koncertom Beogradskog sindikata trebalo je da bude otvoren filmski festival „Dan pobede – filmske priče o osvajanju slobode“ 9. novembra, na dan oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu.
Festival koji će se održati od 10. do 14. novembra je smotra ratnog, patriotskog i duhovnog, pravoslavnog filma na kome će biti prikazani srpska i ruska ostvarenja. Sputnjik je medijski partner festivala.
Malkolm Muharem i članovi Beogradskog sindikata - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2021
DRUŠTVO
„Dan pobede – filmske priče o osvajanju slobode“: Beogradski sindikat – biser kulture Srpskog sveta
Navijači Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2021
DRUŠTVO
Priče tzv. elite su primitivne i u osnovi antisrpske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala