- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Rusiji registrovan prvi test za otkrivanje omikrona

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaRusija: Noviteti u borbi protiv korone – kalkulator težine bolesti i antidot
Rusija: Noviteti u borbi protiv korone – kalkulator težine bolesti i antidot - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2022
Pratite nas
U Rusiji je registrovan test za otkrivanje soja virusa korona omikron, koji su napravili stručnjaci Federalne biomedicinske agencije (FMBA), saopštila je pres-služba FMBA.
„Federalna služba za nadzor u zdravstvu (Roszdravnadzor) registrovala je 11. januara prvi put u Rusiji ovo medicinsko sredstvo“, navodi se u saopštenju pres-službe.
Izbor reagenasa napravljen je po nalogu direktorke FMBA Veronike Skvorcove u Centru za strateško planiranje i upravljanje medicinskim i biološkim zdravstvenim rizicima FMBA Rusije. On je namenjen za upotrebu u kliničkoj laboratorijskoj dijagnostici akutnih respiratornih infekcija za proučavanje uzoraka RNK iz biološkog materijala dobijenog od osoba kojima je dijagnostikovan kovid 19, dodala je pres-služba.
Specijalni odabir iz „AmpliTest“ linije omogućava razlikovanje omikrona od delta soja za svega 90 minuta, naglasila je FMBA.
„Napravljeni izbor reagenasa omogućava da se za sat i po vremena sa visokom osetljivošću detektuju i razlikuju genovarijante virusa omikron i delta u jednoj epruveti. Relevantnost njegove proizvodnje diktirana je potrebom za brzim otkrivanjem novog soja omikron u svetlu njegovog munjevitog širenja i istiskivanja trenutno cirkulišućeg delta soja“, precizirala je pres-služba.
U Rusiji je omikron otkriven 6. decembra kod građana koji su se vratili iz Južnoafričke republike. Prema rečima direktorke Ruske agencije za fitosanitarni nadzor (Rospotrebnadzor) Ane Popove, u Ruskoj Federaciji su 30. decembra registrovana 103 slučaja zaraženih sojom omikron, a do danas se taj broj gotovo utrostručio - registrovano je 305 slučajeva.
Inače, Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je krajem decembra lek za lečenje virusa korona „Mir 19“, koji je proizveo Institut za imunologiju FMBA. Direktorka FMBA je ocenila da će preparat biti efikasan protiv omikrona.
Laborant u laboratoriji za klinička i dijagnostička ispitivanja bolnice za infektivne bolesti Volgogradske oblasti  - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2021
RUSIJA
Ruski preparat „Mir 19“ efikasan protiv omikrona
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala