- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Sofija: Nastavak blokade Severne Makedonije, Albaniji zeleno svetlo

Pratite nas
Na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost Bugarske odlučeno je da ta zemlja nastavi da blokira evropske integracije Severne Makedonije, a da Albaniji da zeleno svetlo za početak pristupnih pregovora sa EU.
Bugarski predsednik Rumen Radev istakao je nakon sastanka, kojem su prisustvovali novi premijer Kiril Petkov i predstavnici svih parlamentarnih partija, da Albanija ne treba da čeka Severnu Makedoniju i da joj treba dozvoliti da počne pregovore sa EU.
„Davanje saglasnosti za početak pregovora za Severnu Makedoniju sa EU ne treba vezivati za rokove, već za stvarna dostignuća, uključujući prava makedonskih Bugara“, istakao je Radev, prenosi Plus info.
Prema njegovim rečima, na sastanku je ocenjeno da, četiri godine nakon potpisivanja Ugovora o prijateljstvu, dobrosusedskim odnosima i saradnji dve zemlje iz 2017. godine, Severna Makedonija nije učinila dovoljno na njegovoj primeni i da ne daje garancije za njegovo ispunjenje.
Radev je naveo uslove za započinjanje pregovora o pristupanju Severne Makedonije u EU: Bugarska insistira da se poštuju prava makedonskih građan koji se izjašnjavaju kao Bugari.
„U poslednje vreme povećan je broj javnih napada na građane koji su se izjasnili da imaju bugarsko poreklo... Prava makedonskih Bugara ne mogu biti predmet pregovora, jer je njihova zaštita jasno definisana u deklaraciji Narodne skupštine iz 2019. godine“, istakao je Radev.
Kako je dodao, Vlada zemlje obavezuje se da će prilikom pregovora sa makedonskom stranom ispuniti uslove Sporazuma o prijateljstvu koje su zemlje sklopile 2017. godine, okvira stav Vlade iz 2019. i deklaraciju Narodne skupštine iz 2019. godine.
Radev je naložio vladi da razradi akcioni plan za postizanje vidljivog napretka u svim sferama bilateralnih odnosa.
Rumen Radev - Sputnik Srbija, 1920, 19.12.2021
REGION
Svi predsednikovi ljudi: Da li Radev kontroliše i bugarsku vladu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala