- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Note samozvane kraljice diplomatije ne dobacuju dalje od portira: Reakcije iz RS na potez Turkovićeve

© AFP 2023 / KAY NIETFELDBisera Turković
Bisera Turković - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2022
Pratite nas
Bisera Turković, „samozvana kraljica diplomatije, piše note u ime BiH i misli da će to dobaciti dalje od portira“, navodi poslanica SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić. Ona je to rekla povodom note Bisere Turković ambasadama Rusije, Kine i Srbije zbog prisustva njihovih predstavnika obeležavanju Dana Republike Srpske.
Nota koju je Bisera Turković poslala ambasadama tri države naišla je na osudu u RS.
„Da li je Bisera Turković (SDA) umislila da neko, a pogotovo neko iz BiH poput nje zaista može govoriti velikim silama šta će i kako će da rade“, upitala je Vulićeva.
Vulićeva je u izjavi za Srnu rekla da je Turkovićeva redovno piše o svom angažmanu po društvenim mrežama i pruža informacije svuda osim tamo gde treba, a to je Predsedništvo BiH koje joj je ustavni šef, a ona tehnički izvršilac.
„Tako je kraljica diplomatije na svom profilu nedavno podelila bizarni video sa lavom koji riče nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom uz opis 'diplomatija visokih uloga'“, podsetila je Vulićeva.
Ona je ukazala i na „nezaobilazan tipski stajling Turkovićeve za svaki susret i priliku, različit ideološko-verski i kulturološki autfit koji ne baštini ono što je dejtonska BiH“.

Turkovićeva pokušava da uvede aparthejd

„Privatno se može pokrivati koliko hoće, ali pitanje je kakvu poruku šalje kao ministar i zamenik predsedavajućeg? Po povratku u Sarajevo, Turkovićeva prepričava kako je ona Lavrovu „jaranica“ i najžalosnije je što su joj njene stranačke kolege poverovale. Džaba lav i video, ambasador Rusije je bio na proslavi našeg Dana Republike i nema note, ni prave, ni lažne koja će to promeniti. Što se Kine tiče, bolji poznavaoci spoljne politike kažu da je upravo Bisera ta koja BiH konstantno uvlači u sukob s Kinom, pa onda se mora reagovati i reći da su to njeni privatni i stranački stavovi, nikako stavovi zajedničkih institucija i Predsedništva BiH“, navela je, između ostalog, Vulić.
To što, kako kaže, Turkovićeva urušava dignitet BiH „nama u Republici Srpskoj i nije nešto posebno krivo, ali dok ima procedura i Ustava, ima da se nadležnosti poštuju“, prenosi Tanjug.
Šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Stevandić izjavio je da note koje je Bisera Turković uputila ambasadama Rusije, Kine i Srbije zbog prisustva njihovih predstavnika na proslavi Dana Republike ukazuju na njenu nepismenost i pokušaj uvođenja aparthejda u BiH u korist Bošnjaka, prenela je RTRS.
Stevandić je podsetio da je Republika Srpska izmenila Zakon o praznicima i, uvažavajući raniju odluku Ustavnog suda BiH, donela nove odluke, te da bi ministar spoljnih poslova zemlje koju predstavlja to morao da zna.
„Na taj novi zakon niko nije stavio primedbu i nije se oglašavao nijedan ustavni sud. Prema tome, svi oni koji kritikuju 9. januar treba da znaju da je donesen novi zakon o 9. januaru, gde nije promenjen datum, ali su promenjene ostale stvari na koje su Bošnjaci imali primedbu, kao što je krsna slava i drugo“, rekao je Stevandić.
Bisera Turković intenzivno ruši kako BiH tako i odnose sa velikim silama kao što su Rusija i Kina, rekla je šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać.

Nota je suprotna Ustavu i zakonu

Političko Sarajevo se očigledno previše zaigralo kada je moglo i pomisliti da može imati bilo kakvog uticaja na međunarodnu politiku Srbije, Rusije i Kine u BiH, izjavila je delegat srpskog naroda u Domu naroda PS BiH Dušanka Majkić.
„U opštoj halabuci koja je ovih dana pokrenuta iz političkog Sarajeva protiv obeležavanja Dana Republike Srpske, 9. januara, vidimo da se pridružila i SDA ministarka Bisera Turković, koja odavno ne poštuje zakonom propisane nadležnosti svog - Ministarstva inostranih poslova i radi isključivo po nalozima koji stižu iz centrale SDA“, rekla je Majkićeva.
Majkićeva je istakla da Turkovićeva upućivanjem ove protestne note ne radi samo suprotno Ustavu, Zakonu i interesima naroda koji žive u BiH, među kojima ima i srpskog naroda, nego pokušava i da utiče na spoljnu politiku ovih zemalja.
Podsetimo, ministarka u Savetu ministara BiH Bisera Turković zadužena za spoljne poslove uputila je note ambasadama Rusije, Kine i Srbije u BiH, zbog prisustva predstavnika ambasada ovih zemalja na obeležavanju Dana Republike Srpske, 9. januara u Banjaluci.
Turkovićeva u noti skreće pažnju na to da je Ustavni sud BiH, obeležavanje 9. januara proglasio neustavnim.
Pozivajući se na dokumentaciju Ustavnog suda, Turkovićeva navodi da „u tom smislu Ministarstvo spoljnih poslova BiH izražava protest zbog prisustva predstavnika ambasada Rusije, Kine i Srbije na ceremonijama obeležavanja 8. i 9. januara u Banjaluci“.
Turkovićeva smatra da, kako navodi, „nepoštovanje institucija Bosne i Hercegovine i presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine predstavlja čin grubog mešanja u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine“, saopšteno je iz resornog ministarstva.
Ministarstvo je, navodi se, prinuđeno da oštro osudi ovakvo ponašanje koje, kako se navodi, može da naruši prijateljske odnose i traži da ambasade Rusije, Kine i Srbije u Sarajevu o ovoj diplomatskoj noti upoznaju ministarstva spoljnih poslova u svojim zemljama, preneo je Tanjug.
Svečani defile povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2022
REGION
Republika Srpska proslavila 30. rođendan /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala