- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lansiranje orbitalne stanice „Luna 25“ - glavni naučni događaj u 2022. godini

CC0 / Pixabay / Planeta Zemlja sa Mesecom
Planeta Zemlja sa Mesecom - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2022
Pratite nas
Lansiranje istraživačke orbitalne stanice „Luna 25“ i njeno sletanje na južni pol Meseca će biti najvažniji naučni događaj u 2022. godini, izjavio je predsednik Ruske akademije nauka (RAN) Aleksandar Sergejev.
„Lansiranje orbitalne stanice ’Luna 25’ je glavni naučni događaj u 2022. godini i naš povratak na prirodni satelit Zemlje od 1970-ih godina. Najpogodniji period za let će biti tokom leta 2022. godine. Siguran sam da će se to dogoditi i da ćemo sleteti na Mesec. Uspešno ćemo sleteti na južni pol Meseca i to će biti prvo sletanje na svetu na tu teritoriju. Prema našim procenama, to je oblast u kojoj se najlakše može pronaći voda. Voda je veoma važna za osvajanje Meseca, jer u budućim lunarnim naseljima neće biti velikih poteškoća sa energijom, ali se mora stvoriti kiseonik“, rekao je on.
„Luna 25“ je naučno-istraživački modul čije je lansiranje planirano u julu 2022. godine sa kosmodroma „Vostočni“. Plan je da aparat sleti na površinu Meseca oko južnog pola na teritoriju kratera Boguslavski. Na „Luni 25“ će biti instalirano devet naučnih instrumenata koji će omogućiti ruskim naučnicima da prvi put detaljno prouče svojstva najstarijih stena na Mesecu.
„Luna 25“ bi trebalo da postane prva stanica u istoriji savremene Rusije lansirana na Mesec. Prethodnu letelicu „Luna 24“ lansirao je Sovjetski Savez 1976. godine.
Pomračenje Meseca - Sputnik Srbija, 1920, 21.11.2021
RUSIJA
Rusija počela sa radom na novoj orbitalnoj stanici
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala