- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Da bi se izbegle nedoumice: Na sastanku u Ženevi Rusija „sažvakala“ svoje predloge Americi

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPregovori Rusije i SAD o bezbednosnim garancijama u Ženevi
Pregovori Rusije i SAD o bezbednosnim garancijama u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2022
Pratite nas
Na sastanku u Ženevi Rusija je „sažvakala“ bezbednosne predloge Sjedinjenim Američkim Državama, saopštio je Sputnjiku izvor upoznat sa situacijom.

„Tokom razgovora ruska delegacija je 'sažvakala' naše predloge kako ne bi bilo nekih nedoumica“, rekao je naš izvor.

Kako je dodao, Rusiji je potreban konkretan odgovor na njene zabrinutosti, pre svega u kontekstu neširenja NATO-a. Rusku stranu, precizira sagovornik, ne zanimaju „bilo kakva izvrdavanja“.
Prema njegovim rečima, SAD su zauzele „ograničen stav po pitanju Ukrajine“, te ne žele da razgovaraju o ulasku te zemlje u NATO bez Kijeva. Sagovornik poručuje da ne treba izbegavati odgovornost, jer je očigledno da se u Vašingtonu donose odluke.
Amerikanci su obećali da će dostaviti Rusiji odgovor na bezbednosne predloge u pisanoj formi sledeće sedmice, dodaje sagovornik i zaključuje da Rusija i SAD treba da se dogovore, u suprotnom će se povećati bezbednosne pretnje,.
Podsetimo, 10. januara u Ženevi su održani rusko-američke konsultacije o bezbednosnim garancijama koje su trajale skoro osam sati.
Povod za razgovore bio je nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama koji je Moskva uputila Vašingtonu i njegovim saveznicima u decembru. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i smanjenje broja vojnih vežbi.
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2021
RUSIJA
Rusija poziva Ameriku da najozbiljnije shvati predloge o bezbednosti: Odnosi došli do opasne tačke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala