- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija poziva Ameriku da najozbiljnije shvati predloge o bezbednosti: Odnosi došli do opasne tačke

© Sputnik / Maxim BlinovMinistarstvo inostranih poslova Ruske Federacije
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Odnosi Rusije i SAD došli su do opasne tačke, što je i iniciralo predlog o bezbednosnim garancijama, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

„U uslovima kada su naši odnosi krivicom Vašingtona došli do opasne kritične linije hitno je potrebno preduzeti konkretne korake za smanjenje konfrontacije“, istakao je Rjabkov, dodajući da je situacija u odnosima Rusija-NATO neprihvatljiva za sve i potencijalno eksplozivna.

On je ponovio da uvlačenje Ukrajine u NATO stvara neprihvatljivu pretnju po bezbednost Rusije i nosi rizik za sve zemlje.
„Kao što je dobro poznato SAD i NATO-u, hipotetičko uvlačenje Ukrajine u NATO sa izgledima da se udarni raketni sistemi pojave kod naših granica sa minimalnim vremenom leta do Centralne Rusije stvara neprihvatljivu bezbednosnu pretnju po našu zemlju, istovremeno izazivajući ozbiljne rizike za sve uključene države“, naglasio je ruski diplomata.
Moskva ne isključuje da Zapad može da isprovocira vlasti u Kijevu na nepromišljene i opasne akcije.

Najozbiljnije shvatiti predlog Rusije

Rjabkov je ujedno i pozvao američku stranu da najozbiljnije shvati bezbednosne predloge Rusije, jer je „međunarodna situacija veoma napeta“.
On ističe da se nacrti sporazuma Rusije sa SAD i NATO-om o garancijama bezbednosti moraju posmatrati u celini.
„Tekstovi nisu sastavljeni po principu jelovnika, gde se može odabrati jedno ili drugo – oni se međusobno dopunjuju i trebalo bi da se razmatraju u celini. U svakom od tih dokumenata na svoj način su razrađeni različiti aspekti zabrinjavajuće situacije u Evropi, evroatlantskom regionu i Evroaziji. Važan nam je kompleksan, sveobuhvatan pristup problemima u sferi bezbednosti“, naglasio je ruski diplomata.
Moskva je spremna da bukvalno sutra započne pregovore sa SAD u trećoj zemlji, a kao pregovaračka platforma već je predložena Ženeva. Rjabkov je poručio da je spreman da se sastane sa predstavnicima SAD i razgovara o bezbednosnim garancijama gde god žele.
Istovremeno konstatuje da bezbednosne garancije treba da budu pravne prirode, te da ne postoji druga opcija zbog potpunog nepoverenja u obećanja SAD i NATO.
Rusija ne smatra da su njeni predlozi SAD i NATO-u o bezbednosnim garancijama očigledno neprihvatljivi.

„Mislim da se situacija koja se razvila u Evropi i Evroaziji u poslednje vreme toliko radikalno razlikuje od svega što se dešavalo ranije, da se ovde ne mogu primeniti nikakvi šabloni, nikakvi standardi iz prethodnog iskustva se ne mogu ni na koji način prilagoditi ovoj situaciji“, pojasnio je on.

Kako je dodao, Moskva svojom inicijativom o garancijama nudi NATO-u i SAD da odnose ispočetka. .
NATO-Rusija - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2021
RUSIJA
Objavljen dokument: Šta sve Rusija predlaže NATO-u?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala