- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Objavljen dokument: Šta sve Rusija predlaže NATO-u?

© NATO-RussiaNATO-Rusija
NATO-Rusija - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2021
Pratite nas
Rusko Ministarstvo inostranih poslova objavilo je dokument koji je zvanična Moskva poslala NATO-u po pitanju garancija bezbednosti o kojima je nedavno govorio predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, a koji se pre svega tiču širenja vojnog prisustva Alijanse zapadnim granicama Rusije.
Glavna stavka u dokumentu podrazumeva da Rusija i SAD neće razmeštati naoružanje na teritorijama koje mogu predstavljati pretnju za nacionalnu bezbednost. Istovremeno, Rusija predlaže da se na teritorijama zemalja Evrope ne razmeštaju dodatne snage u odnosu na one koje su razmeštene 27. maja 1997. godine kada je potpisan Osnivački akt Rusija-NATO.
Moskva predlaže i da se postigne dogovor da ni Rusija ni NATO ne razmeštaju rakete srednjeg i kratkog dometa na teritorijama koje su u dometu nacionalnih ciljeva.
Takođe se navodi i da bi Rusija i NATO trebalo da se dogovore da ne stvaraju situacije koje bi mogle da se protumače kao potencijalna pretnja.

Ukrajina ne sme u NATO

Rusija predlaže Alijansi da se obaveže da Ukrajina neće pristupiti savezu, kao ni druge bivše sovjetske republike.
Takođe predlaže i da NATO odustane od vođenja bilo kakvih vojnih aktivnosti u Ukrajini, istočnoj Evropi, Centralnoj Aziji i Zakavkazju.
Pored toga, Rusija predlaže i da se postigne dogovor da Moskva i NATO zajednički rade na sprečavanju incidenata u regionu Crnog i Baltičkog mora, kako u vodama, tako i u vazduhu.

„Ugovorom bi se Rusija i članice Alijanse obavezale da jedni druge neće smatrati protivnicima. Dokumenta će podržavati dijalog i sarađivati po pitanju uspostavljanja mehanizama kako bi se sprečili incidenti na Crnom i Baltičkom moru“, navodi se u objavi ruskog spoljnopolitičkog resora.

Doaje se i da Moskva poziva SAD i ostale članice Alijanse da se veoma ozbiljno odnose prema ovim predlozima imajući u vidu da je situacija na međunarodnoj sceni veoma „naelektrisana“.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
RUSIJA
Putin: Tražimo pisane garancije za neširenje NATO-a
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 19.11.2021
RUSIJA
„Da im ne padne na pamet“: Putin podsetio Zapad na crvene linije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala