- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Srpski meteorolog otkriva da li će u januaru biti još prolećnih temperatura

CC0 / Pixabay / Zimska idila
Zimska idila - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
Pratite nas
U većem delu Srbije do četvrtak temperature će biti ispod nule, tako da ćemo imati četiri ledena dana u nizu, izjavio je meteorolog Slobodan Sovilj. On, međutim, ne isključuje mogućnost prolećnih temperatura do kraja meseca.
Sovilj je rekao da se prestanak snežnih padavina očekuje sutra krajem dana, dodajući da se sredinom nedelje očekuju umereni i jaki jutarnji mrazevi.
Kako je upozorio, od srede do petka očekuju se izuzetno niske temperature koje će ići od -15 do -8 stepeni.
„Očekujemo zadržavanje snega na tlu bar 7-10 dana u zavisnosti od regiona, a maksimalne temperature za dane vikenda i početkom naredne nedelje biće između nula i pet stepeni, a zatim se očekuje njihov lagani porast“, kazao je Sovilj.
On je za TV Tanjug rekao da će večeras u Beogradu biti moguća kratkotrajna kiša uz stvaranje poledice, a tokom noći se očekuje nastavak snežnih padavina.
Naveo je i da je trenutna visina snežnog pokrivača na širem području grada oko pet centimetara, a da je na području Kosmaja izmereno i do 15 centimetara snega.
„S obzirom na to da će snežnih padavina biti i danas i sutra na području Beograda, očekujemo da će pasti dodatnih pet do 15 centimetara na području grada“, kazao je Sovilj.
Podsetio je da je na snazi upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda za zapadnu, centralnu i jugozapadnu Srbiju zbog snega.
„U tim delovima je izdat narandžasti meteoalarm koji podrazumeva i više od 15 centimetara snega za 12 časova, tako da će ukupna visina snega na tom području dostići i do 30 centimetara u nižim predelima“, rekao je Sovilj.
Upitan ima li šanse da se do kraja meseca vrate prolećne temperature, Sovilj je odgovorio da je to moguće, jer je za naše podneblje karakteristična smena toplih i hladnih perioda.
Kako je naveo, porast temperature se očekuje oko 20. januara.
„Trenutna procena RHMZ-a je da bi srednja januarska temperatura bila od 0 do 4 stepena, uz pojavu 5-10 ledenih dana u nižim predelima“, dodao je Sovilj.
DRUŠTVO
RHMZ upozorava na ledenu kišu i sneg, upaljena dva meteo-alarma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala