- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Novi projekat Bila Gejtsa: Ulaže 15 milijardi dolara, lokacije – SAD i Evropa

© AP Photo / Evan VucciBil Gejts na klimatskom samitu u Glazgovu
Bil Gejts na klimatskom samitu u Glazgovu - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
Pratite nas
Američki privatno-javni fond „Brejktru Enerdži Katalist (BEC)“, iza kojeg stoji milijarder i suosnivač „Majkrosofta“ Bil Gejts, navodno planira da investira 15 milijardi dolara u projekte čiste tehnologije širom SAD, Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije.
Klimatski fond BEC, koji je Gejts osnovao 2015. godine, do sada je prikupio više od 1,5 milijardi dolara od preduzeća i dobrotvornih organizacija, a Džon Goldman, generalni direktor fonda, izjavio je za Fajnenšel tajms (FT) da fond na kraju planira da investira 10 puta veći iznos, ili 15 milijardi dolara.
Goldman je u razgovoru za FT rekao da fond namerava da koristi inovativne finansijske strukture i sporazume o partnerstvu kako bi podelio 15 milijardi dolara, prenosi Si-En-Bi-Si.
Na veb stranici fonda, BEC se opisuje kao „program koji pokazuje kako možemo da finansiramo, proizvodimo i kupujemo nova rešenja koja će podržati razvoj ekonomije sa niskim emisijama ugljenika“.
Fond će se u početku fokusirati na finansiranje projekata za direktno hvatanje emisija ugljen-dioksida, na zeleni vodonik, dugotrajno skladištenje energije i održivo gorivo za vazduhoplovstvo.
BEC, koji planira da ulaže u velike projekte koji inače ne bi bili finansijski izvodljivi, sprovodiće program kroz filantropske donacije, zatim putem ulaganja u akcije koje kotiraju u užim, zasebnim tržišnim segmentima i putem ugovora o otkupu proizvoda, navodi FT.
BEC je u septembru objavio da je obezbedio sredstva za investicije od „Majkrosofta“, „Blekroka“, „Dženeral motorsa“, „Amerikan Erlajnza“, „Boston Konsalting Grupe“, „Benk ov Amerika“ i „ArselorMitala“. Takođe je dobio podršku od američkog Ministarstva energetike i Evropske komisije, preneo je Tanjug
Milijarder i osnivač Majkrosofta Bil Gejts na Svetskom ekonomskom forumu 2013. godine - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2022
EKONOMIJA
Bil Gejts hoće da gradi nuklearni reaktor uz pomoć Japanaca?
Nova godina, 2022. - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2022
SVET
Dobro došli u 2022: Šta nas čeka u godini pred nama? /video/
Dolari - Sputnik Srbija, 1920, 02.01.2022
SVET
Top 10 svetskih milijardera bogatiji za 400 milijardi dolara u 2021.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala