- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Bil Gejts hoće da gradi nuklearni reaktor uz pomoć Japanaca?

CC BY-SA 2.0 / Wikipedia/World Economic Forum / Milijarder i osnivač Majkrosofta Bil Gejts na Svetskom ekonomskom forumu 2013. godine
Milijarder i osnivač Majkrosofta Bil Gejts na Svetskom ekonomskom forumu 2013. godine - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2022
Pratite nas
Dve japanske industrijske kompanije navodno planiraju da se udruže sa kompanijom Bila Gejtsa kako bi pružile tehničku podršku za nuklearni reaktor visoke tehnologije koji će biti izgrađen u američkoj državi Vajoming.
Očekuje se da će u januaru biti potpisan sporazum i da će u projektu učestvovati "Japanska agencija za atomsku energiju" (JAEA) i "Micubiši industris" kako bi obezbedili industrijsku pomoć i podatke iz naprednih japanskih reaktora.
"Tera Pauer", kompanija za nuklearnu energiju koju je osnovao Gejts, planira da otvori svoju fabriku u ​​Vajomingu već 2028. godine, a američke vlasti će obezbediti sredstva za pokrivanje polovine projekta procenjenog na četiri milijarde dolara, piše Telegraf biznis.
Radovi na izgradnji brzog reaktora snage 345.000 kilovata koji koristi natrijum kao rashladnu tečnost počeće 2024. godine.
Gejtsova kompanija je prvobitno planirala da radi sa državnom kineskom kompanijom, ali ograničenja nuklearnih sporazuma sa Pekingom koje je uveo bivši američki predsednik Donald Tramp primorala su kompaniju da odustane od tog plana.
Japan je 2016. godine imao gorka iskustva sa razgradnjom svog prototipa naprednog reaktora Mondžu, koji je koštao 8,5 milijardi dolara, ali je dao male rezultate i pratile su ga kontroverze.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala