- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Situacija u Kazahstanu je sve iznenadila

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaPogled na Kremlj
Pogled na Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
Pratite nas
Razvoj situacije u Kazahstanu je bilo iznenađenje kako za Rusiju tako i za ostale članice Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„To je bilo iznenađenje za sve. Ako se ne varam, to je bilo iznenađenje i za Kazahstan i za ODKB i za Rusiju“, rekao je Peskov.
Prema njegovim rečima, to se iznenada desilo, ali usklađenost akcija, nivo koordinacije i saradnja sa saveznicima su, uprkos iznenađenju, omogućili pravilnu reakciju na izazove.
„Želim da vam objasnim da to nije naša stvar, niti naš prerogativ da kvalifikujemo pretnje. To je unutrašnja stvar Kazahstana“, izjavio je Peskov.
On je obratio pažnju na to da se na vanrednoj sednici Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB govorilo o konkretnim pretnjama, ali je priznao, da nije bilo reči o konkretnim snagama koje stoje iza događaja u Kazahstanu.
„Bilo bi naivno očekivati da se za, nešto manje od jedne nedelje od početka ovih tragičnih događaja, može nešto brzo promeniti u reagovanju i analizi. Naravno, za to je potrebno vreme“, komentarisao je Peskov usavršavanje sistema monitoringa i reagovanja na pretnje ovog tipa.
Situacija u Kazahstanu
Stanovnici zapadnog Kazahstana (gradova Žanaozen i Aktau) masovno su izašli na ulice 2. januara u znak protesta zbog dvostrukog povećanja cena za gorivo. Kasnije su demonstracije zahvatile celu državu. Vlast je objavila da vraća cene na gas, međutim, situacija se pogoršala. Počeli su nemiri, uvedeno je vanredno stanje i pozvan ODKB.
Predsednik republike Kasim Žomart Tokajev je 5. januara smenio tadašnjeg predsednika Saveta za bezbednost zemlje Nursultana Nazarbajeva i saopštio da će od sada on rukovoditi tim organom, kao i da se za pomoć obratio Organizaciji Ugovora o kolektivnoj bezbednosti.
ODKB je doneo odluku da u Kazahstan pošalje mirovne snage.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
RUSIJA
Brzo, efikasno i odlučno: ODKB pokazao svoj potencijal u Kazahstanu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala