- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Brzo, efikasno i odlučno: ODKB pokazao svoj potencijal u Kazahstanu

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
Pratite nas
Mirovni kontingent će boraviti u Kazahstanu ograničeni vremenski period, nakon što završi postavljeni zadatak biće izveden iz republike, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom video-konferencije sa liderima ODKB.
Putin je nazvao mirovnu operaciju ODKB u Kazahstanu svojevremenom i legitimnom. ODKB je u ovom slučaju pokazao svoj potencijal, sposobnost da brzo, odlučno i efikasno reaguje, istakao je ruski lider.
"Komandant mirovnog kontingenta ODKB general-pukovnik Andrej Serdjukov zna svoj posao", rekao je Putin.
Rusija shvata da pretnju Kazahstanu nisu izazvale spontane protestne akcije, već spoljne i unutrašnje destruktivne sile, izjavio je Putin.
Po njegovim rečima, Kazahstan se suočio da međunarodnim terorizmom.
U Kazahstanu je korišćena nasilna informaciona podrška neredima poznata sa „Majdana“, rekao je on. Putin je naveo da se u potpunosti slaže sa konstatacijom da je Kazahstan tokom nereda bio podvrgnut agresiji.
Međutim, ruski lider je siguran da će uskoro, zajedničkim naporima, situacija u celom Kazahstanu biti stabilizovana.
Države ODKB su pokazale, naglasio je on, da neće dozvoliti destabilizaciju situacije u svojim državama i realizaciju "obojenih revolucija", rekao je Putin. Ovo što se dešava u Kazahstanu nije prvi pokušaj mešanja spolja u unutrašnje stvari ODKB, izjavio je predsednik.
Putin je predložio da se sekretarima Saveta bezbednosti država ODKB naloži da naprave predloge zajedničke borbe protiv pokušaja mešanja spolja. Države ODKB treba da budu spremne da pruže otpor svim provokacijama kako tragedija, kao što je ova u Kazahstanu, nikoga više ne iznenadi, rekao je Putin. Po njegovim rečima, Rusija namerava da i dalje poklanja posebnu pažnju odnosima sa svim državama ODKB.
Vršilac dužnosti predsednika Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
SVET
Samit ODKB: Predsednik Kazahstana otkrio šta je bio glavni cilj nemira u zemlji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala