- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Samit ODKB: Predsednik Kazahstana otkrio šta je bio glavni cilj nemira u zemlji

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaVršilac dužnosti predsednika Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev
Vršilac dužnosti predsednika Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
Pratite nas
Nemiri u Kazahstanu su bili pokušaj državnog udara, izjavio je predsednik republike Kasim Žomart Tokajev.
Tokajev, obraćajući se liderima ODKB tokom sednice Saveta za kolektivnu bezbednost koja je održana putem video-konferencije, izjavio je da su nemiri u Kazahstanu pripremani dugo vremena. Po njegovim rečima, sve je krenulo "kao po jednoj komandi".

"Krenula je finalna faza i u akciju su stupile grupe naoružanih militanata koje su čekale svoj trenutak. Glavni cilj je postao očigledan - potkopavanje ustavnog poretka, uništenje institucija, zauzimanje vlasti. Radi se o pokušaju državnog udara", rekao je Tokajev.

Lider republike je izjavio da su bande pokušale da dođu u posed oružja i vojne tehnike. On je obavestio kolege iz ODKB da je u neredima poginulo 16 vojnika i policajaca, dok broj povređenih među civilima još uvek nije utvrđen. Pored toga, on je naglasio da su u neredima učestvovali strani teroristi koji su pokazali izuzetnu surovost – dvojici vojnika su odsekli glave.
Tokajev je naglasio da je kriza u januaru jedna od najvećih u istoriji zemlje.
"Za nekoliko januarskih dana Kazahstan je preživeo krizu velikih razmera. Ona je postala najteža za celu njenu tridesetogodišnju istoriju nezavisnosti", rekao je Tokajev.
Predsednik Kazahstana je istakao da su države ODKB bile jedinstvene u pomoći Kazahstanu: ODKB je pokazao da je potreban i efikasan. On je saopštio da su mirovne snage pomogle da se povrati kontrola nad Alma Atom.
Tokajev je zahvalio predsedniku Vladimiru Putinu na pomoći u rešavanju nastale situacije.
Lideri ODKB – predsednici Rusije, Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgizije i Turkmenistana razgovarali su danas putem video-konferencije o situaciji u Kazahstanu.
Vojna tehnika u centru Alma Ate, Kazahstan - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
SVET
Hibridni teroristički napad: Kako se Kazahstan suočio sa pokušajem državnog udara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala