- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Blinken zaboravio da je Kazahstan član ODKB, a ne NATO-a

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Kazahstanu
Protesti u Kazahstanu - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
Pratite nas
Državni sekretar Saveta Bezbednosti Belorusije Aleksandar Volfovič smatra smešnom izjavu državnog sekretara SAD Entonija Blinkena da Kazahstan mora da objasni svoje obraćanje organizaciji ODKB.

„Izjave nekih političara, pre svega mog američkog kolege da će oni od Kazahstana zahtevati objašnjenje su toliko smešne i zvuče glupo, jer Kazahstan nije deo NATO bloka. On je deo ODKB. I ko, ako ne ODKB, treba da pomogne u normalizaciji situacije u zemlji“, navodi reči Volfoviča beloruski Sputnjik.

Blinken je dan ranije izjavio o tome da SAD mole vlasti Kazahstana pojašnjenja povodom obraćanja ODKB. Prema njegovim rečima, Vašington „ima realna pitanja zašto su morali da se obrate organizaciji u kojoj glavnu reč vodi Rusija“.
Američki državni sekretar je takođe osudio i naređenje predsednika Kazahstana Kasim Žomarta Tokajeva da se puca na one koji ne predaju oružje.

Situacija u Kazahstanu

Stanovnici zapadnog Kazahstana (gradova Žanaozen i Aktau) masovno su izašli na ulice 2. januara u znak protesta zbog dvostrukog povećanja cena za gorivo. Kasnije su demonstracije zahvatile celu državu. Vlast je objavila da vraća cene na gas, međutim, situacija se pogoršala. Počeli su nemiri, uvedeno je vanredno stanje i pozvan ODKB.
Predsednik republike Kasim Žomart Tokajev je 5. januara smenio tadašnjeg predsednika Saveta za bezbednost zemlje Nursultana Nazarbajeva i saopštio da će od sada on rukovoditi tim organom, kao i da se za pomoć obratio Organizaciji Ugovora o kolektivnoj bezbednosti.
ODKB je doneo odluku da u Kazahstan pošalje mirovne snage.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2022
RUSIJA
Brzo, efikasno i odlučno: ODKB pokazao svoj potencijal u Kazahstanu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala