- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Srpska stvorena kad je Zapad bio najjači: Počinje nova ofanziva protiv nje - odgovor Srba je jasan

© Foto : RTRS/Snimak sa ekranaDefile povodom Dana Republike Srpske
Defile povodom Dana Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2022
Pratite nas
Tokom tri decenije trajanja, Republika Srpska se stalno nalazila pred novim iskušenjima, jer Bošnjaci bi uz pomoć Zapada da dobiju u miru ono za šta nisu uspeli da se izbore u ratu. Sada je krenula nova ofanziva, ali ako smo RS stvorili kada je Zapad bio najjači, danas kada je oslabio, sigurno možemo da je održimo samo ako smo jedinstveni.
Na dan osnivanja Republike Srpske, istoričar Dragomir Anđelković ovako za Sputnjik ukratko sumira 30 godina njenog postojanja.
„Od okončanja rata u BiH, RS se stalno suočava sa pokušajima gušenja. Evidentno je da zapadni centri moći i Sarajevo nisu doživeli Dejtonski mir kao okončanje sukoba, već kao pauzu, kao prelazak sa ratne agresije na Srbe na mirnodopsku, tokom koje bi postepeno RS bila obesmišljena, a BiH bila pretvorena u centralizovanu državu pod dominacijom sarajevske političke elite“, ističe Anđelković.

Srpska na iskušenjima 30 godina

On podseća da je RS tokom takvih aktivnosti Zapada na početku gubila niz ingerencija, ali se polako konsolidovala i sprečila dalji proces svoje državne erozije.
Od kada se Milorad Dodik učvrstio na vlasti on je, smatra naš sagovornik, onemogućio dalje gušenje RS. To je ono što boli Zapad koji je obećao Sarajevu da će mu dati BiH – centralizovanu državu u kojoj će Bošnjaci dominirati, što se, međutim, nije desilo.
RS se tome suprotstavila, kaže naš sagovornik, ali i ističe da pokušaji njenog gušenja ne prestaju, da stalno neko pokušava nešto da joj otme, ili je otimao, stalno se nalazi pred novim iskušenjima.
© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICSvečani defile povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci
Svečani defile povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2022
Svečani defile povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci
„Sada je krenula nova faza agresije. Evidentno sa pobedom Džoa Bajdena u Americi evroatlantski centri moći su rešili na raznim stranama da krenu u ofanzivu, od udara na Rusiju, Belorusiju, do gaženja srpskih nacionalnih interesa. Mi opet, sa druge strane, treba da budemo svesni da se svet dovoljno izmenio. Ako smo stvorili RS kada je Zapad bio najjači, danas kada je oslabio, a Rusija i Kina su mnogo moćnije, sigurno možemo da je održimo samo ako smo jedinstveni i čvrsti u nameri da branimo svoje interese“, uveren je ovaj analitičar.

Kako je povučen oroz

Nekadašnji ministar spoljnih poslova, Vladislav Jovanović podseća na uslove u kojima je nastala RS. Srbi u BiH su odbili da učestvuju na referendumu sa pitanjem da li ste za nezavisnu BiH jer je on značio poništavanje konstitutivnosti srpskog naroda i nametanje većinskog načina odlučivanja.
„Tada su Srbi u Bosni bili prinuđeni da osnuju svoju Republiku Srpsku kao meru stvari za buduća politička odlučivanja i ta mera je dobila svoj pun epilog u Dejtonskom sporazumu koji je priznao RS kao samostalni entitet u okviru BiH“, napominje Jovanović.
Rat u BiH su, kako ističe, hteli Bošnjaci, jer je to bio jedini način da nametnu svoju većinsku volju drugim narodima u BiH i to je htela Amerika koja je ohrabrila Aliju Izetbegovića da povuče svoj potpis sa Kutiljerovog plana koji su prvobitno svi bili prihvatili. Povlačenje tog potpisa bilo je istovremeno i povlačenje oroza za početak rata u Bosni, nema dilemu nekadašnji šef diplomatije.
U osporavanju 9. januara, datuma kada je 1992. godine Skupština srpskog naroda BiH donela Deklaraciju kojom je praktično nastala RS, ujedinjeni su i Zapadni i bošnjački političari jer to vide kao simbol njene samobitnosti i trajanja, kaže Jovanović.

Menjanje Dejtona na račun Srpske

I on ističe da i po potpisivanju Dejtonskog sporazuma RS nije prestala da bude na udaru.
To se, kako kaže naš sagovornik, odmah videlo po nejednakom prilazu odgovornosti za rat, gde je krivica bačena samo na jednu, srpsku stranu, ali i po delovanju Visokog predstavnika UN za BiH.
© Foto : Sputnjiku ustupila RTRSPočasni stroj na defileu povodom Dana republike Srpske
Počasni stroj na defileu povodom Dana republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2022
Počasni stroj na defileu povodom Dana republike Srpske
„On je trebalo više da bude privremeni koordinator u sprovođenju Dejtonskog sporazuma, a ispostavilo se da je on trajna institucija, da su njegova ovlašćenja i preko Dejtona, da može da menja Dejton gde to interesi Zapada nalažu i gde bi dva entiteta bila samo čekaonica za stvaranje unitarne BiH“, jasan je Jovanović.
Sve vreme je, kako ističe, trebalo oslabiti moć RS, a da se ojačaju centralni organi BiH, što se postiže oduzimanjem nadležnosti koje Dejtonski sporazum i Ustav zajedničke države priznaje entitetima. A oduzimano ih je, protivpravno, na destine i prenete su na centralne organe.

Samostalnost u okviru BiH mora postojati

U pokušaju njihovog vraćanja imamo situaciju da se RS optužuje za podsticanje nereda i kvarenje odnosa u BiH.

„Zapad je sada uveo sankcije Dodiku i najavljuju i za RS. Ne znam kakve mogu da budu, a da ne budu u sukobu sa Dejtonskim sporazumom, jer taj sporazum nije samo proizvod političke volje Zapada, tu su i druge države i Rusija i Hrvatska i Srbija koje se takođe moraju pitati“, ističe Jovanović.

Takva jednostrana protivpravna akcija, kako smatra, ne može da donese ništa dobro. Srbi u RS, kao i svuda u svetu, po mnogim pitanjima su podeljeni, ali su jedinstveni u tome da moraju ostati samostalni u okviru BiH, zaključio je sagovornik Sputnjika.
Svečani defile povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2022
REGION
Republika Srpska proslavila 30. rođendan /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala