- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Patrijarh Porfirije: Republika Srpska je prezime za mnoge pravoslavne koji žive na ovim prostorima

© Tanjug / JADRANKA ILICPatrijarh Porfirije
Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Patrijarh Porfirije održao je besedu u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, gde je predvodio liturgiju povodom Svetog Stefana, slave i Dana Republike Srpske.
„Hvala na toplom i dočeku otvorena srca, na dočeku s ljubavlju u Banjaluci, centru Republike Srpske, ovde gde se slavi ime Božje i ime Hristovo“, rekao je patrijarh.
„Došao sam na drugi dan Božića, danas je treći dan Božića i praznik Svetog Stefana koji je zaštitnik Republike Srpske. I kad kažemo Republike Srpske, to nije apstraktan pojam, Republika Srpska je prezime za mnoge ljude koji imaju svoje ime, za mnoge pravoslavne hrišćane koji žive na ovim prostorima. I zato, kada govorimo o slavi Republike Srpske, govorimo o vašoj slavi, izražavanju vaše vere“, rekao je patrijarh.
Poglavar SPC je rekao da je u danima kada još „osećamo radost praznika rođenja Hristovog i u tom rođenju živoga Boga“.
„On otkriva i pokazuje ko je kao živi Bog, ali otkriva i kakvi mi ljudi treba da budemo, Pokazuje da je on ljubav po svojoj suštini i da je uvek na našoj strani nezavisno od toga koliko mi nekada po svojim slabostima posrćemo i biramo puteve koji vode od njega. Hristos je došao da pokaže da je on smisao našega postojanja i otkriva šta je i naš cilj, da je uzalud čoveku ako zadobije i čitav svet, a duši svojoj naudi i izgubi svoju dušu.. Uzalud je ako zadobije sva bogatstva i postane najslavniji ako izgubi Hrista“, rekao je patrijarh.
Ukazao je da materijalno ne može da zadovolji „krater i žeđ za smislom“.
„Nije cilj pre svega imati, nego biti, kako su mnogi govorili. Potreba je naša da imamo smisao i onda kada nam ide od ruke i kada nam ne ide sve kako smo zamislili. To da li imamo smisao u svom životu, zavisi od razloga i cilja koje smo postavili kao tačke koje nas vode kroz Scile i Haribde ovoga sveta. Gospod je došao među nas da bude naš smisao, da pokaže da bez njega ništa nismo i da ništa nemamo. Šta posedujemo, ni svoj život ne posedujemo. Naiđe jedna prehlada, pa sve do epidemije, i svi smo izgubljeni, strah počinje da upravlja našim životima, drugi su nam pretnja, bežimo od njih, zar je to lepota i radost života“, ukazao je patrijarh.
Kako je podvukao, „Gospod je došao da nam donese mir i da nam pokaže da je on moguć onako kako vi danas svedočite, vašom verom“.
Ispričao je i da nije moć u zemaljskoj moći, već u blagodati Božijoj.
„Setimo se Vukašina iz Klepaca, zlotvor mu odseca deo po deo tela u Jasenovcu, a on izgovara reči „samo ti dijete radi svoj posao“.
Zar je to moglo doći od čoveka i njegove sile i snage. Ta sila i snaga je sila i snaga blagodati Božije“, istakao je Porfirije i pojasnio da „onda kad smo svesni da smo ma koliko moćni, zapravo smo slabi ako nemamo vere u njega, a kada smo najmanji, ako znamo ko smo, ako znamo svoje ime i svoje prezime, kao što ga zna Republika Srpska, a to je Sveti Stefan, ma koliko mali i slabi, t ada smo jaki, jaki blagodaću božjom, zajednicom sa Bogom i ljubavlju, pre svega međusobno u porodici“.
Patrijarh je dodao da je „ovaj narod narod mira, ne kao oni koji koriste tu reč više nego iko, a proizvode oruđa smrti i prodaju ih za veoma velike pare i od toga grade svoje imperije i palate - oruđe ljubavi u njima je ugašeno i skučeno“.
„Braćo i sestre, i moji su koreni ovde i znam svoju đedovinu, znam da je tu dubok koren pravoslavne hrišćanske zemlje... Ako znamo ko smo, znamo svoje prezime, ma koliko mali, jaki smo, jaki zajednicom sa Bogom, njegovom blagodaću, ljubavlju”, naglasio je srpski patrijarh.
Svečani defile povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2022
REGION
Republika Srpska proslavila 30. rođendan /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala