- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Srpski advokat baca novo svetlo na presudu suda u Melburnu koju iščekuje ceo svet

© REUTERS / SUSANA VERANovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2022
Pratite nas
Novak Đoković umesto tenisom mora da se bavi pravnom problematikom i odnosima sa australijskim vlastima, posle ukidanja vize i naređene deportacije, na šta se žalio. Advokat Strahinja Jovanovski za Sputnjik kaže da politička igra ponekad može da bude i iznad zakona, ali i da je često oglašavanje zvaničnika znak da vlasti nisu sigurne u svoju odluku.
Novak Đoković, odnosno njegovi pravni savetnici, izaći će pred australijski sud pošto su podneli žalbu na odluku o ukidanju njegove vize i deportaciju, nakon što mu je prethodno bilo sve garantovano i sa tim saznanjima se on i uputio u Australiju gde treba da nastupi na Australijan openu.
Advokat Jovanovski kaže da je prvostepeni organ doneo tu odluku, da je odbijeno medicinsko izuzeće od obavezne vakcinacije protiv virusa korona, koje je prethodno garantovano, ali napominje da moramo uzeti u obzir da su zakoni različiti.
„Žalba po pravilu odlaže izvršenje, u ovom slučaju odluku da se Novak udalji iz zemlje. Oni ne žele da ga udalje dok o tome ne odluči drugostepeni organ. Novak je za njih stranac. Neprijatno je, ali je tačno da oni imaju pravo da zabrane ulazak stranog državljanina iz određenih razloga“, napominje Jovanovski.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2022
SPORT
Šta se zapravo dešava u Australiji: „Nejasno zašto je Novak bio ispitivan“
Ipak, on navodi da je jedan postupak australijskih vlasti posebno problematičan, pošto je Đoković smešten u imigracioni smeštaj.
„S obzirom na to da je sloboda kretanja jedno od osnovnih načela svih konvencija demokratskih društava, duboko je zadiranje u ljudska prava, da se tek tako nekome ograniči kretanje. Oni ni sami nisu znali da kažu jasan razlog za to“.
Advokat Jovanovski je posebnu pažnju obratio na definiciju „pritvora“.
„U našem pravnom sistemu pritvor je mera protiv lica protiv koga se vodi postupak za neko krivično delo. Zato mislim da pritvor nije najtačniji izraz za to u čemu se Đoković nalazi. Tamošnje vlasti izlaze u javnost sa informacijama da on može da ode kada hoće, ali poštujem to što je odlučio da se bori. Dakle, on može da ode, nije zatvoren, njemu je „samo“ ograničen ulazak u zemlju. Ozbiljan problem bi bio da se zaista radi o pritvoru. Za to moraju da postoje ozbiljni razlozi i mora da postoji rešenje suda, dakle samo sud može da odredi pritvor“, ističe Jovanovski.
Advokat navodi, pre svega, da nije trebalo da se dogodi takav nesporazum i da svaka odluka koja se donosi mora da bude razjašnjena.
„Država je mogla da kaže da je, na primer, promenjen zakon na dan kada je Đoković sleteo. Mi to nismo videli, jedini što znamo je da je njegova viza ukinuta, da je ulaz u Australiju odbijen i da je potom smešten tamo negde...“
Posebno svetlo na ceo događaj stavlja i činjenica da je razlog za celokupni skandal loša komunikacija između federalnih, državnih i teniskih vlasti.
„Suludo je da jedna država može da donese propis, ali da to ne bude u saglasju sa federalnim vlastima. Suludo je i da njihovi zvaničnici prebacuju odgovornost sa jednog na drugo, a posebno je neverovatno da Teniski savez Australije napravi takav propust i da ne prenese Đokoviću koji su tačni uslovi za ulazak u zemlju. Svaka država može da donosi svoje zakone onako kako ona smatra da je ispravno, ali ako ste već dali uslove za ukazak u zemlju, onda to treba poštovati“, ističe Jovanovski.
Advokat ističe da je zaključak onoga što se zna, na osnovu nepotpunih informacija, poražavajući.
„Politička igra može da bude iznad zakona na sve četiri strane sveta. Nažalost, i to ne bi trebalo da bude tako, sud bi trebalo da bude nezavisan, nepristrasan u odnosu na bilo koju vlast, apsolutno mora biti tako i bez ikakvih pritisaka. To je ideal i to stoji u svim zakonima. Nažalost, očigledno da nije uvek tako“.
Politička priča, od početka je bilo takvih komentara, naročito jer se premijer Australije Skot Morison slavodobitno oglasio nedugo pošto je Đokoviću ukinuta viza.

„Očigledno je i svima je jasno da je tamošnja vlast poljuljana, što vidimo u slučaju teniserke iz Češke koja je sa istim medicinskim izuzećem boravila u Australiji i potom je naloženo njeno proterivanje. Moguće je da su u pitanju i politička igra i nedoslednost zakonskih odredbi jer kada je određena odluka jaka i zasnovana na zakonu, nema tu nikakvih priča, pričica i misterija, a pogotovo toliko oglašavanja zvaničnika“, apostrofira Jovanovski.

U tom svetlu, advokat ističe da je neophodno dokazati svaku promenu, a veruje i da Đoković nije otišao na tako dalek put tako što je „pričao telefonom i pitao šta ima od uslova“.
„Sigurno je da je tamo krenuo pripremljen, pričamo o čoveku koji konstantno putuje, koji nije laik, koji verovatno o svemu tome zna mnogo više čak i od stručnjaka“.
Što se tiče ishoda suđenja po žalbi, Jovanovski ističe da je pravo na žalbu vredan pravni lek.

„Bez obzira na to što je prvostepeni organ doneo neku odluku, velika pažnja mora da bude posvećena celom slučaju i u mnogo primera se dešavalo da žalba uspe i da odluka bude promenjena, što je i suština višestepenosti sudstva, da o jednoj stvari odlučuje više stepena jednog organa. Nažalost, ja sam skeptičan po uspešnost žalbe zbog političkih igara“, zaključio je Jovanovski.

Suđenje počinje u ponoć po našem vremenu, pratite uz Sputnjik.
Srđan i Dijana Đoković ispred Skupštine - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2022
SPORT
Dijana Đoković iznela detalje razgovora sa Novakom; Srđan u šoku: Šta to znači, ljudi?! /video/
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2022
SPORT
Podrška Novaku sa Kipra: „Nije on lud – pobediće, a onda će proraditi ne inat, već ponos!“
Novak Đoković posle poraza u polufinalu Završnog turnira u Torinu - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2022
SPORT
Iz prve ruke za Sputnjik – iz Melburna: „To gde se Novak nalazi nije hotel, suđenje može da potraje“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala