- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: OEBS nije pružio pomoć napadnutim novinarima u Kazahstanu

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaOEBS: Spremni smo da pomognemo Belorusiji, specijalna sednica u petak
OEBS: Spremni smo da pomognemo Belorusiji, specijalna sednica u petak - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2022
Pratite nas
Novinari u Kazahstanu nalaze se na meti učesnika nereda, ali Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) se nije raspitivala o njihovoj sudbini i nije im pružila nikakvu stvarnu pomoć, napisala je na svom Telegramu portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Navela je brojne primere takvih pogroma, uključujući napad na kancelariju kazahstanskog ogranka televizije „Mir“ u Alma Ati u kojem je, prema njenim rečima, učestvovalo oko 500 naoružanih kriminalaca koji su „razbijali sve na svom putu“, dok su „bili dobro pripremljeni i delovali organizovano“.
„I tu dolazimo do najzanimljivijeg. Ni OEBS, ni bilo koja druga međunarodna organizacija za ljudska prava – niko se nije ni zainteresovao za sudbinu novinara ‘Mira’ i drugih medija, a da ne govorimo o nekoj stvarnoj pomoći. Niko nije ni pomislio da prokomentariše ovaj pećinski vandalizam“, naglasila je Zaharova.
Ona je istakla da „takvo ignorisanje svojih direktnih obaveza, nefunkcionalnost i odsustvo profesionalizma nosi najtužnije posledice“.
„One ne samo da sve više podrivaju autoritet OEBS-a i njegovih izvršnih struktura, već ih kriminalci i pljačkaši mogu shvatiti kao prećutno odobravanje od strane ‘međunarodne zajednice’ zverstava počinjenih nad medijima i novinarima. Ako ne kritikuju, znači da se može“, zaključila je Zaharova.
Ona je podsetila da je Rusija stalno slušala od OEBS-a o „njihovom inovativnom konceptu ‘tihe diplomatije’, koja ne treba za mikrofonom, već u radnom procesu da rešava složena pitanja zaštite novinara i slobode govora“.
Portparolka je primetila da se taj koncept primenjuje veoma selektivno.

„U principu, (OEBS) ne radi ništa, osim što priprema klevetničke izveštaje na osnovu podataka koji se provlače kroz NVO ‘Veliki brat’. Stid i sramota“, naglasila je diplomata.

U petak je televizija „Mir 24“ saopštila da je obnovljeno emitovanje kanala „Mir“ i „Mir 24“ u Alma Ati. Ranije je u zgradi ogranka televizije izbio požar. Dopisnik televizije javio je da su pljačkaši izneli opremu iz kancelarija televizije u ovom gradu, neke od prostorija su poplavljene, a po zgradi su se kretale nepoznate osobe.
Stanovnici kazahstanskih gradova Žanaozen i Aktau u oblasti Mangistau 2. januara su masovno izašli na ulice sa apelom da se smanje cene goriva. Kasnije su se protesti proširili na ceo Kazahstan. Vlasti su najavile smanjenje cene tečnog gasa u Mangistauskoj oblasti, ali se situacija nije stabilizovala. Na teritoriji zemlje je na dve nedelje uvedeno vanredno stanje, a vlada je smenjena. Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev je, usred protesta, smenio prvog predsednika zemlje Nursultana Nazarbajeva sa mesta predsedavajućeg Saveta bezbednosti.
Predsednik Tokajev je dešavanja u zemlji nazvao aktom spoljne agresije i obratio se za pomoć Organizaciji Dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), čije su članice poslale u Kazahstan mirovne snage.
Vojska na ulicama Nur Sultana, Kazahstan - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2022
SVET
UŽIVO U Alma Ati policijski čas; Zaharova uputila poruku Americi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala