- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Vojska na ulicama Nur Sultana, Kazahstan - Sputnik Srbija

UŽIVO U Alma Ati policijski čas; Zaharova uputila poruku Americi

Pratite nas
SAD više ne mogu da lažu i da se ponašaju licemerno po pitanju uloge Rusije u Kazahstanu, sve izjave američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o tome su samo „dečije blebetanje“ i reči očajnika, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.
Zaharova je time prokomentarisala izjavu Blinkena o tome da su SAD zabrinute zbog razvoja situacije u Kazahstanu, te da Vašington smatra da je ta zemlja u stanju samostalno da reši sve svoje probleme bez učešća ODKB.
Inače, u Alma Ati su se u 20 časova po lokalnom vremenu upalile sirene čime je dato upozorenje građanima da je stupio na snagu policijski čas koji će trajati do sedam ujutru narednog dana, a stanovnici ovog grada mole se da ne napuštaju svoje domove bez preke potrebe.
Istovremeno, u predgrađu ovog najvećeg kazahstanskog grada čuju se pucnji i to u rejonu Samal. Reč je o nastavku antiterorističke operacije koja je pokrenuta još sinoć.
Sputnjik Kazahstan navodi i da se borbe vode na saobraćajnoj magistrali Alma Ata – Biškek već nekoliko časova u blizini gradića Rajimbek.
Inače, situacija u Kazahstanu normalizovala se u petak nakon višednevnih nereda koji su prerasli u krvave sukobe sa policijom. Sredinom dana sugrađanima se obratio predsednik koji je upozorio da je vojsci naređeno da „otvori vatru i puca bez upozorenja” i isključio mogućnost pregovora sa „naoružanim i obučenim razbojnicima“.
Vlasti Kazahstana sinoć su povratile kontrolu nad svim državnim institucijama u zemlji, a policija osigurava javni mir.
Podsetimo, stanovnici kazahstanskih gradova Žanaozen i Aktau u oblasti Mangistau 2. januara su masovno izašli na ulice sa apelom da se smanje cene goriva. Kasnije su se protesti proširili na ceo Kazahstan. Vlasti su najavile smanjenje cene tečnog gasa u Mangistauskoj oblasti, ali se situacija nije stabilizovala. Na teritoriji zemlje je na dve nedelje uvedeno vanredno stanje, a vlada je smenjena. Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev je, usred protesta, smenio prvog predsednika zemlje Nursultana Nazarbajeva sa mesta predsedavajućeg Saveta bezbednosti.
Predsednik Tokajev je dešavanja u zemlji nazvao aktom spoljne agresije i obratio se za pomoć Organizaciji Dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), čije su članice poslale u Kazahstan mirovne snage.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
23:17 08.01.2022
Portparolka Ministarstva spoljnih poslove Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
23:12 08.01.2022
SAD više ne mogu da lažu i da se ponašaju licemerno po pitanju uloge Rusije u Kazahstanu, sve izjave američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o tome su samo „dečije blebetanje“ i reči očajnika, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.
„Pogledajte šta se dešava, kada im postavljaju pitanja oko Kazahstana oni jednostavno ne znaju šta da odgovore, dovode ih u ćorsokak. To sve zvuči kao dečije blebetanje, to su sve gluposti šta oni izgovaraju“, kazala je ona u emisiji „Solovjov lajv“.
Prethodno je Blinken kazao da su SAD zabrinute zbog razvoja situacije u Kazahstanu i dodao da Vašington smatra da je ta zemlja u stanju samostalno da reši sve svoje probleme bez učešća ODKB.
Inače, Zaharova se osvrnula i na učešće mirovne misije ODKB u Kazahstanu rekavši da je sve to sprovedeno na apsolutno legitiman način, a da je reakcija Amerike na celokupnu tu priču – uvredljiva i bezobrazna.

„Legitimno izabrani predsednik, legitimna vlast se obratila toj organizaciji i zamolila za pomoć. Nikakvih pitanja tu nije bilo. Samimi tim, sve te teze da se ovde nešto nepravedno dešava nisu tačne. Zato mogu da kažem da su naši zapadni partneri kontradiktorni sami sebi, čini mi se da upravo zbog toga i vređaju, jer nemaju argumente i pokazuju apsolutni neuspeh po tom pitanju“, navela je.

19:08 08.01.2022
Ministarstvo inostranih poslova Rusije potvrdilo je da se situacija u Kazahstanu nakon masovnih protesta trenutno postepeno popravlja.
„U toku je normalizacija ekonomskog i javnog života u zemlji. U potpunosti je uspostavljen železnički saobraćaj, stabilizovan je rad nacionalnih platnih sistema, a najavljene su i mere podrške malom i srednjem biznisu koji je stradao tokom nereda“, navodi se u saopštenju.
15:44 08.01.2022
Sastanak Saveta šefova država članica ZND - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2022
RUSIJA
Zajednica nezavisnih država: Neredi u Kazahstanu pripremljeni unapred, pomoć stizala iz inostranstva
14:26 08.01.2022
„Lider“ kazahstanske opozicije traži sankcije protiv vlasti
Muhtar Abljazov koji se proglasio za lidera opozicije Kazahstana, traži sankcije protiv vlasti zemlje.
„Pisao sam predsedniku SAD i svim šefovima evropskih država da zahtevam sankcije protiv režima“, rekao je Abljazov u intervjuu italijanskom listu „Korijere dela sera“.
Bankar bankar koji se krije u Francuskoj takođe je sebe nazvao „neprijateljem broj 1” kazahstanskih vlasti i ruskog predsednika Vladimira Putina.
Abljazov je u Kazahstanu i Rusiji osuđen u odsustvu na dugu zatvorsku kaznu za niz krivičnih dela, uključujući prevaru, proneveru i falsifikovanje.
Kazahstanski biznismen i bivši ministar energetike, industrije i trgovine Kazahstana Muhtar Abljazov - Sputnik Srbija
14:13 08.01.2022
Od ekstremista zarobljenih u Žambilskoj oblasti zaplenjeni su automatske puške, snajperska puška i pištolji.
Kazahstanske snage su kod njih pronašle veliku sumu novca – u tengama, evrima, dolarima i kirgiškim somovima.
Ekstremisti su takođe učesnike nereda snabdevali i alkoholom i drogom.
Privedeno je ukupno 139 lica.
13:59 08.01.2022
Alma Ata: Posledice pogroma i protivterorističke operacije kazahstanskih snaga bezbednosti.
13:55 08.01.2022
Pres služba aerodroma u Alma Ati saopštila je da će aerodrom biti zatvoren do 10. januara.
Vojnici obezbeđuju aerodrom u Alma Ati u Kazahstanu - Sputnik Srbija
13:52 08.01.2022
Predsednik Kazahstana razrešio je dužnosti zamenika sekretara Saveta bezbednosti Azamata Abdimomunova, koji se na toj funkciji nalazio od 2014. godine.
13:51 08.01.2022
Berlin obustavio izvoz oružja u Kazahstan
Nemačka je obustavila isporuke oružja Kazahstanu, prenela je agencija DPA.
Kako se navodi, Nemačka je prošle godine izdala 25 dozvola za izvoz naoružanja u Kazahstan u vrednosti od oko 2,2 miliona evra.
13:11 08.01.2022
Stanovnici Kostanaja kuvaju dežurnim policajcima na ulici topla jela i čaj.
Dobrovoljci formiraju narodne odrede za održavanje javnog reda.
13:04 08.01.2022
Jermenska ambasada u Moskvi saopštila je da je dobila pismo sa pretnjama miniranjem i zahtevom za povlačenje trupa iz Kazahstana.
Informacija je predata policiji.
U sklopu trupa ODKB-a u Kazahstanu se nalaze i jermenski odred vojske.
12:52 08.01.2022
Vojska čuva fabriku vakcine protiv virusa korona
Vojnici su preuzeli kontrolu nad fabrikom za proizvodnju vakcina protiv virusa korona koja se nalazi u Žambilskoj oblasti, javio je kazahstanski Sputnjik.
12:45 08.01.2022
Ruski turisti vratili se iz Alma Ate u Moskvu
U Moskvu je iz Alma Ate vojnim avionom prevezeno 25 državljana Rusije koji su bili u turističkoj poseti Kazahstanu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
„Želim da se zahvalim našim vojnicima, našim momcima koji su nas spasili na dobrom radu“, rekao je jedan od turista.
Ruski turisti želeli su da provedu novogodišnje praznike u Kazahstanu i odu na skijanje. Međutim, usledili su neredi.
12:39 08.01.2022
Tokajev: U Kazahstanu se nastavlja sa borbom protiv terorista
Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev saopštio je u telefonskom razgovoru sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom da na teritoriji zemlje i dalje postoje žarišta terorističkih napada i da će se protiv njih nastaviti odlučna borba, saopštila je pres služba predsednika Kazahstana.
Takođe se napominje da je Tokajev predložio da se u najskorije vreme održi onlajn samit ODKB, a datumi sastanka će biti dogovoreni diplomatskim kanalima.
11:56 08.01.2022
Pašinjan u razgovoru sa Putinom: Jermenija će organizovati zasedanje Saveta ODKB
Jermenski premijer Nikol Pašinjan saopštio je u telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da će Jermenija, kao predsedavajuća zemlja ODKB-a, organizovati sastanak Saveta za kolektivnu bezbednost te organizacije, javila je pres služba Kremlja.
„Izražena je podrška predlogu predsednika Kazahstana Kasima Žomarta Tokajeva da se u najskorije vreme održi sastanak Saveta kolektivne bezbednosti ODKB u formatu video-konferencije. Nikol Pašinjan saopštio je da će jermenska strana, kao aktuelna predsedavajuća ODKB-om, organizovati ovaj događaj“, precizira se u saopštenju.
11:51 08.01.2022
Obezbeđivanje televizijskih stanica u Nur Sultanu.
11:50 08.01.2022
Iskrcavanje mirovnjaka ODKB-a u kazahstanskom Žetigenu.
11:30 08.01.2022
Putin i Lukašenko razgovarali o situaciji u zemljama ODKB-a
Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko razgovarao je telefonom sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom o situaciji u zemljama Organizacije Dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), uključujući o Kazahstanu, prenosi agencija Belta.
„Šefovi država razgovarali su o situaciji u zemljama ODKB-a, uključujući i o Kazahstanu. Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin razgovarali su i o formatu daljih razgovora šefova država ODKB-a“, piše agencija Belta pozivajući se na pres službu predsednika Belorusije.
11:24 08.01.2022
ŠOS: Mere preduzete za normalizaciju u Kazahstanu bile blagovremene
Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS) smatra blagovremenim mere koje je preduzelo rukovodstvo Kazahstana za normalizaciju situacije u zemlji.
„Šangajska organizacija za saradnju pomno prati dešavanja u Republici Kazahstan i izražava zabrinutost zbog uličnih nereda i nezakonitih radnji. Priznajemo blagovremenost mera koje je preduzelo rukovodstvo Republike Kazahstan za normalizaciju situacije u zemlji i uspostavljanje mirnog dijaloga u okviru ustavno-pravnog polja“, navodi se u saopštenju generalnog sekretara ŠOS koji je na svom kanalu na Telegramu objavila portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
U saopštenju se konstatuje da će kontingent mirovnih snaga Organizacije Dogovora o kolektivnoj bezbednosti koji će se nalaziti u Kazahstanu ostati „ograničeni vremenski period“.
„Održavanje unutrašnje stabilnosti i društvene harmonije u Republici Kazahstan kao državi-članici ŠOS jedan je od ključnih faktora mira i bezbednosti u regionu“, ističe se u saopštenju.
Takođe se navodi da zemlje-članice organizacije računaju „na što skoriju stabilizaciju situacije, uspostavljanje reda, mira i javne bezbednosti u zemlji, obezbeđivanje prava i interesa svih predstavnika multietničkog i multikonfesionalnog naroda Kazahstana“.
Ranije je i Regionalna protivteroristička struktura zemalja ŠOS-a objavila spremnost da pruži pomoć Kazahstanu u vezi sa dešavanjima u zemlji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala