- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Tokajev informisao Putina o stanju u Kazahstanu

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev tokom onlajn sastanka Evroazijskog ekonomskog saveta
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev tokom onlajn sastanka Evroazijskog ekonomskog saveta - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa predsednikom Kazahstana Kasimom Žomartom Tokajevim koji ga je detaljno informisao o situaciji u Kazahstanu, prenosi pres služba Kremlja.
„Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin obavio je dug telefonski razgovor sa predsednikom Republike Kazahstan Kasimom Žomartom Tokajevim. Predsednik Kazahstana je detaljno informisao o trenutnoj situaciji u zemlji, istakavši da se ona razvija u pravcu stabilizacije“, navodi se u saopštenju.
Pres služba dodaje da je Tokajev izrazio zahvalnost na pomoći koju su pružili partneri u ODKB-u, a posebno Rusija.
„Predsednici su razmenili mišljenja u vezi sa merama preduzetim za uspostavljanje reda u Kazahstanu“, dodaje se u saopštenju.
Predsednik Kazahstana takođe je pozvao ruskog kolegu da se održi razgovor lidera ODKB-a u formatu video-konferencije Saveta kolektivne bezbednosti o situaciji u Kazahstanu.
„Prema ocenama Kasima Žomarta Tokajeva, u ovoj fazi je neophodan zajednički razgovor lidera država-članica ODKB. S tim u vezi, on namerava da narednih danad inicira održavanje video-konferencije Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB, kojim trenutno predsedava Republika Jermenija. Vladimir Putin podržao je ovaj predlog“, zaključuje pres služba Kremlja.
Putin i Tokajev takođe su se dogovorili da ostanu u stalnom kontaktu.
Stanovnici kazahstanskih gradova Žanaozen i Aktau u oblasti Mangistau 2. januara su masovno izašli na ulice sa apelom da se smanje cene goriva. Kasnije su se protesti proširili na ceo Kazahstan. Vlasti su najavile smanjenje cene tečnog gasa u Mangistauskoj oblasti, ali se situacija nije stabilizovala. Na teritoriji zemlje je na dve nedelje uvedeno vanredno stanje, a vlada je smenjena. Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev je, usred protesta, smenio prvog predsednika zemlje Nursultana Nazarbajeva sa mesta predsedavajućeg Saveta bezbednosti.
Predsednik Tokajev je dešavanja u zemlji nazvao aktom spoljne agresije i obratio se za pomoć Organizaciji Dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), čije su članice poslale u Kazahstan mirovne snage.
Vojska na ulicama Nur Sultana, Kazahstan - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2022
SVET
UŽIVO U Alma Ati policijski čas; Zaharova uputila poruku Americi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala