- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Otkriveni svi detalji aerodromske drame Novaka Đokovića

© Foto : Skrinšot / SportklubNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2022
Pratite nas
Žalba koju su advokati Novaka Đokovića podneli Ministarstvu unutrašnjih poslova Australije, otkriva kako je izgledala najduža noć u životu najboljeg tenisera sveta, provedena na aerodromu u Melburnu.
Tim od četiri advokata je podneo dokazni materijal sudu u kom opisuje do detalja šta se dešavalo u momentima pre nego što je Granična policija Australije odlučila da ukine Đokovićevu vizu i naredi deportaciju.
Kako se navodi, između 00.21 i 00.52, sa kratkim prekidima, nadležni službenik je razgovarao sa Đokovićem.
Oko 03.55 službenik je informisao Đokovića da će biti izdata službena beleška. Ona je izdata oko 04.11.
Delegat je informisao Đokovića o tome da dobija 20 minuta da pruži dodatna objašnjenja.
Đoković je upitao delegata o mogućnosti da se o svemu sačeka do 08.00, kako bi mogao da kontaktira Teniski savez Australije i pokuša da reši problem.
Posle daljeg razgovora, Đoković je zatražio još malo vremena da prikupi informacije od svog agenta, dok je delegat rekao da o tome mora da razgovara sa svojim nadređenima.
Oko 05.20, delegat je potvrdio da je Đoković tražio još malo vremena za odmor i razgovor sa svojim timom, za period od 08.00 do 08.30.
Delegat je obavestio Đokovića da je to u redu, da je razgovarao sa supervizorima i da su se oni saglasili sa time.
„Moji supervizori su više nego srećni zbog činjenice da mogu da vam pruže vreme za odmor“, navedeno je u citatu.
Ispitivanje je prekinuto u 05.22, a Đoković je izveden iz prostorije za ispitivanje, dok se sledeće vreme u transkriptu odnosi na 06.07, zbog čega nedostaje deo transkripta jer razgovori nisu vršeni u prostoriji za ispitivanje.
Dok je Đoković čekao na sofi izvan prostorije za ispitivanje, čekajući da mu bude namešten krevet, supervizori su ga posetili i pitali da li može da sačeka do 08.30 i odloži obećano odmaranje.
„Đoković je rekao da može, ali je naveo i da želi pomoć i pravnu zaštitu, odnosno savet, od svojih predstavnika koji su u tom momentu spavali i bilo je teško uraditi nešto više u tim ranim jutarnjim časovima“.
Supervizori su naveli da Đokovićevi pravni predstavnici neće moći da ulože žalbu povodom ukidanja vize sve dok odluka o ukidanju ne bude doneta.
„Što pre se donese takva odluka, bolje će biti po Đokovića i njegove predstavnike“, navodi se u transkriptu.
Dalje se ističe da je Đoković rekao da mu je potreban razgovor sa nekim i razmišljanje o tome šta mu se stavlja na teret jer je bio u konfuziji.
Supervizori su ga napustili i on je otišao u krevet koji je bio pripremljen u susednoj prostoriji, što se verovatno dogodilo oko 05.30.
„Nedugo zatim, verovatno oko 06.00, delegat i supervizori su probudili Đokovića. Usledio je novi razgovor u kom je Đoković izrazio želju da se sačeka do 08.30, ali je jedan od supervizora izvršio pritisak na njega da se odluka donese odmah. Supervizor je rekao Đokoviću da više nema šta da se čeka i da nema šta da se doda, iako je Đoković insistirao na tome da bi se pojavio neki novi podatak, ukoliko bi dobio šansu da razgovara sa advokatima“.
U narednim stranama transkripta, supervizor je pritiskao Đokovića da se ispitivanje nastavi odmah, a Đoković je rekao da je očigledno da žele da mu ukinu vizu i shvatio je da je bolje za njega da se ispitivanje nastavi.
Ispitivanje je prekinuto u 06.14, a oko 07.29 delegat je doneo odluku. Deset minuta kasnije delegat se vratio u prostoriju za ispitivanje, a tri minuta kasnije Đoković je informisan o odluci.
U dokaznim navodima stoji da postoje zabrinjavajući podaci u procesu koji je tekao do donošenja odluke.
„Najpre, Đoković je bio u tranzitu više od 25 sati, delegat je znao da Đoković iza sebe ima dug let iz Dubaija. Dalje, Đoković je izrazio šokiranost, iznenađenost i konfuziju jer je bio uveren da je uradio sve što je neophodno da bi ušao u Australiju i nije znao koje dalje informacije delegat želi od njega. Treće, Đoković je tražio dodatno vreme kako bi razgovarao sa Teniskim savezom Australije, agentima, advokatima, kako bi dobio dalje informacije koje je nameravao da iznese pred delegata“, stoji u dokumentu.
Kao četvrti problem se navodi da je delegat garantovao Đokoviću odmor do 08.30, kao i razgovore sa svim navedenim stranama, a peti je da je Đoković bio pod pritiskom supervizora, koji su insistirali da će brza odluka biti bolja za njega.
„Da je Đoković dobio obećano vreme, njegovi predstavnici bi mogli da preduzmu dalje korake i da dostave novi materijal delegatu, kako bi sprečili ukidanje vize. U tim okolnostima, proceduralno je nefer za delegata da donese odluku u momentu kada je to uradio, a nije sačekao 08.30 kako bi omogućio Đokoviću da se odmori i konsultuje svoje predstavnike, kako je ranije rečeno“.
Đoković će u ponedeljak, a u noći između nedelje i ponedeljka po našem vremenu, izaći pred sud i obrazlagati žalbu na odluku o deportovanju, posle koje je smešten u imigracioni pritvorni centar u Melburnu.
Okupljanje ispred Skupštine Srbije u podršci Novaku Đokoviću u Australiji - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2022
SPORT
Đoković otkrio zbog čega je tražio medicinsko izuzeće – suđenje zakazano
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2022
SPORT
Razrešeno: Nole imao koronu 16. decembra – advokati imaju ključni dokaz koji može da preokrene sve
Sveštenik sa srpskim narodom ispred hotela u kom je Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2022
SPORT
Sveštenik kojem je zabranjeno da vidi Đokovića: „Za 46 godina nikome nije odbijena pastirska poseta“
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2022
SPORT
Procurila pisma – Novak je definitivno žrtva birokratskog haosa!
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2022
SPORT
Šta se zapravo dešava u Australiji: „Nejasno zašto je Novak bio ispitivan“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala