- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Vašington uoči pregovora sa Moskvom: Pojedini zahtevi Rusije su apsolutno neizvodljivi

© REUTERS / JONATHAN ERNSTAmerički državni sekretar Entoni Blinken
Američki državni sekretar Entoni Blinken - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2022
Pratite nas
Pojedini zahtevi Rusije u sferi bezbednosti koje je uputila Sjedinjenim Američkim Državama „apsolutno su neizvodljivi“, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken.

„Mislim da je deo strategije izneti da se iznese spisak apsolutno neizvodljivih zahteva i potom reći da druga strana ne želi da sarađuje i to iskoristiti kao svojevrsno opravdanje agresivnih dejstava“, istakao je Blinken.

Prema njegovim rečima, Rusija zna koji zahtevi ne mogu biti ispunjeni, ali je takođe upoznata sa tim u kojim sferama je moguć dijalog.
Govoreći o predstojećim kontaktima SAD i NATO-a sa Rusijom, američki državni sekretar je saopštio da je Ukrajina centralno pitanje dnevnog reda.
Blinken je takođe kazao da NATO ne preti Rusiji, da ne planira da koristi Ukrajinu u te svrhe, te da su lažne izjave da je Alijansa obećala da se neće širiti na Istok.
Krajem 2021. Rusija je objavila nacrte sporazuma sa SAD i NATO o bezbednosnim garancijama. Moskva, između ostalog, zahteva od svojih zapadnih partnera pravne garancije odbijanja daljeg širenja NATO-a na istok, ulaska Ukrajine u blok i stvaranja vojnih baza u postsovjetskim zemljama. Za 10. januar u Ženevi su planirani pregovori Rusije i SAD o ruskim predlozima za bezbednosne garancije. Pretpostavlja se da će nakon toga ruski predlozi biti razmatrani 12. januara na savetu Rusija-NATO i 13. januara na platformi OEBS-a u Beču.
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
RUSIJA
Nepodnošljiva situacija u Evropi: Rusija će tražiti od Amerike čvrste garancije bezbednosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala