- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nepodnošljiva situacija u Evropi: Rusija će tražiti od Amerike čvrste garancije bezbednosti

© Sputnik / Maxim BlinovMinistarstvo inostranih poslova Ruske Federacije
Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2021
Pratite nas
Pregovori Rusije i SAD o bezbednosnim garancijama održaće se 10. januara u Ženevi, ne postoji alternativa tom datumu, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Kako je istakla, rusku delegaciju će predvoditi zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, a američku zamenik državnog sekretara Vendi Šerman.

„Na dnevnom redu je, naravno, razmatranje nacrta dokumenata koje je Rusija predala SAD – sporazuma između Rusije i SAD o bezbednosnim garancijama i sporazuma o merama osiguravanja bezbednosti Rusije i članica NATO-a. Tokom tih pregovora insistiraćemo na pružanju čvrstih pravnih garancija bezbednosti Rusije, tačnije neširenje NATO-a na Istok i neraspoređivanje sistema naoružanja kod naših granica koji ugrožavaju Rusiju“, istakla je Zaharova.

Zaharova je potvrdila da će se pregovori o bezbednosnim garancijama nastaviti na sednici Saveta Rusija-NATO 12. januara u Briselu i 13. januara u Beču na platformi OEBS-a.
„Ruska strana će izneti podrobne procene trenutne nepodnošljive situacije u oblasti vojne bezbednosti u Evropi. Što se tiče daljih koraka, donosićemo ih u zavisnosti od spremnosti SAD i NATO-a za sadržajan razgovor o našim legitimnim zabrinutostima“, precizirala je ona.
Ona je primetila da u EU i NATO-u ne postoji jedinstven stav po pitanju ruskih predloga o bezbednosnim garancijama.
„U EU je u poslednje vreme dosta njih govorilo o nedavno iznetim ruskim predlozima, ali ono što je najinteresantnije, svaki put vidimo različite izjave o tome, ne postoji nikakav skladan, jedinstven stav naših zapadnih partnera u okviru EU i NATO“, konstatovala je portparolka.
Zaharova ističe da je Evropska unija „dosta doprinela eskalaciji napetosti u Evropi“.
„Godine 2009. izmislili su format Istočnog partnerstva usmeren na suprotstavljanje ruskim integracionim inicijativama i generalno na stvaranje sfere uticaja na postsovjetskom prostoru“, podseća ona.
Međutim, prema njenim rečima, kada bi u Briselu želeli, Evropska unija bi mogla učiniti mnogo više za sprečavanje eskalacije u Evropi i saradnju sa Rusijom.

„Pozivamo Evropsku uniju da se ne bavi gimnastikom u sferi retorike, nego da radi na jačanju bezbednosti u Evropi, da se bavi svojim direktnim obavezama, pre svega podsticanjem vlasti u Kijevu da realizuje Minski paket mera“, poručila je portparolka.

Zaharova je takođe istakla da su neosnovane tvrdnje o ultimativnosti zahteva o bezbednosti, podsećajući da je Zapad postavljao ultimatume godinama.
„Forma razgovora Brisela godinama je bila izuzetno čudna, a u mnogim slučajevima jednostavno neprihvatljiva“, ocenila je Zaharova, komentarišući izjavu šefa Evropske diplomatije Žozepa Borelja koji je rekao da smatra neprihvatljivim bezbednosne garancije koje je predložila Rusija.
Takođe je dodala da tvrdnja Borelja o mogućem doprinosu Brisela pregovorima o evropskoj bezbednosti zvuči čudno u svetlu politike koju vodi EU.
Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om koji, između ostalog, uključuju odredbe o uzajamnim garancijama bezbednosti u Evropi, o nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o odbijanju daljeg širenja NATO-a na istok, uključujući i za račun bivših republika SSSR-a.
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
RUSIJA
Putin: U igri su najrazličitiji vojni odgovori ako nas Amerika ni ovaj put ne bude čula
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala