- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mirovnjaci ODKB ne učestvuju u vojnim operacijama u Kazahstanu

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaSlanje ruskog dela mirovnog kontingenta u Kazahstan
Slanje ruskog dela mirovnog kontingenta u Kazahstan - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2022
Pratite nas
Mirovni kontingent Organizacije Ugovora o kolektivnog bezbednosti (ODKB) u Kazahstanu ne učestvuje u borbenim operacijama, već je odgovaran za zaštitu državnih objekata, izjavio je zamenik šefa administracije kazahstanskog predsednika Dauren Abajev.
„Njihova misija je mirovna. Vojnici ODKB ne učestvuju u borbenim dejstvima i ne likvidiraju militante“, napomenuo je Abajev za televiziju „Habar 24“.
Prema njegovim rečima, borbeni deo operacije čišćenja Alma Ate od terorista su u četvrtak izvele jedinice specijalnih službi Kazahstana „Aristan“, „Arlan“ i „Berkut“, kao i ministarstva odbrane, te je sada situacija stabilizovana.

Kirgizija šalje 150 mirovnjaka u Kazahstan

Istovremeno, kirgiski vicepremijer Kamčibek Tašijev saopštio je da Kirgizija namerava da pošalje 150 mirovnjaka u Kazahstan preko ODKB-a.

„Nameravamo da pošaljemo 150 vojnika i 19 jedinica tehnike“, precizirao je potpredsednik vlade tokom sednice parlamenta, koji je odobrio odluku o slanju vojske u Kazahstan u okviru mirovne misije ODKB.

U Kazahstan upućeno 100 jermenskih mirovnjaka

S tim u vezi, pres-služba Ministarstva odbrane Jermenije saopštila da je Jerevan uputio u Kazahstan 100 mirovnjaka.
„Oružane snage Jermenije uputile su mirovnu jedinicu u Kazahstan u sklopu mirovnih snaga ODKB – odnosno 100 mirovnjaka. Ta jedinica će tokom misije obavljati isključivo funkcije zaštite zgrada, objekata i infrastrukture od strateškog značaja“, navodi se u saopštenju na sajtu vojnor resora.
Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da su jedinice ruskih mirovnjaka ODKB u Kazahstanu počele da obavljaju zadatke i da obezbeđuju dolazak glavnih snaga mirovnog kontingenta.
Prethodno je predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev zatražio pomoć od ODKB-a. Savet kolektivne bezbednosti ODKB odlučio je da pošalje u Kazahstan kolektivne mirovne snage na ograničeni period. Osim ruske vojske, mirovne snage će činiti predstavnici oružanih snaga još četiri zemlje – Belorusije, Jermenije, Kirgizije i Tadžikistana. Oni će biti zaduženi za čuvanje državnih i vojnih objekata i pomagaće snagama reda i mira u cilju stabilizacije situacije u zemlji.
Tokajev je danas saopštio da je ustavni poredak u osnovi ponovo uspostavljen u svim regionima zemlje i da lokalne vlasti kontrolišu situaciju. Mediji javljaju, pozivajući se na Ministarstvo unutrašnjih poslova, da su snage bezbednosti likvidirale 26 učesnika protesta a da je oko 3.000 privedeno.
Vojno-transportni avion Il-112V - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2022
SVET
ODKB: Mirovni kontingent prebacuje se u Kazahstan avionima VKS Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala