Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučićev komentar na potez SAD: Srbija neće provoditi sankcije protiv pripadnika svog naroda

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da Srbija ni u jednoj tački, ne samo da se neće saglasiti sa sankcijama, već ni na koji način neće provoditi sankcije protiv pripadnika svog naroda i predstavnika srpskog naroda u BiH i RS.
Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše sankcije koje su SAD uvele Dodiku i Alternativnoj televiziji baš uoči obeležavanja 30 godina postojanja Republike Srpke i da li to vidi kao kršenje medijskih sloboda, iako je Dodik izjavljivao da poštuje ustav BiH.
On je najavio da će 10. ili 11. januara razgovarati sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i sa predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović o aktuelnoj situaciji.
"Već ću 10. ili 11. januara razgovarati sa Dodikom i Cvijanović. Reč je o veoma komplikovanim stvarima koje nisu za hitnu reakciju, posebno ne brzopletu, jer ovo donosi brojne izazove ne samo za Srpsku već i za Srbiju", naveo je on.
Mogu u jednoj rečenici da kažem, pre svih naših analiza i promišljanja o budućem ponašanju i razgovora sa predstavnicima srpskog naroda i Republike Srpske, a to je da Srbija svakako nije ni srećna niti misli da je rešenje u sankcijama i nema nikakve sumnje, da se Republika Srbija ni u jednoj tački, ne samo da se neće saglasiti, već ni na koji način neće provoditi sankcije protiv pripadnika svog naroda i predstavnika srpskog naroda u BiH i Republici Srpskoj, poručio je Vučić.
"Moramo da održimo racionalne i da čuvamo pristojne i korektne odnose sa Amerikancima, velika su sila, a sa druge strane nećemo da vraćamo vreme u kome su podizane blokade i barikade prema političkim predstavnicma našeg naroda na Drini", istakao je Vučić odgovarajući na novinarsko pitanje da li ove mere i pritisak na RS i Dodika donose pomirenje ili produbljivanje međuetničkih tenzija.
Vučić je istakao da je zabrinut zbog sankcija Dodiku i nekim licima u RS, ali kaže da je još zabrinutiji zbog obrazloženja sankcija da je Alternativna tv deo korupcionaškog sistema.
"Imaćemo mnogo pitanja za američku administraciju oko nekih drugih medija i veza sa kriminalom i korupcijom na koje nam se čini da je nemoguće pružiti adekvatan odgovor. Ali, to ćemo ostaviti za vreme posle Božića. razgovarao sam juče i sa Dodikom i Cvijanović i nastavićemo razgovore u danima pred nama", dodao je Vučić.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2022
REGION
„Amerika je velika sila, ali su i lažovi“: Dodik o sankcijama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala