Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Stižu dve nove tužbe protiv NATO zbog bombardovanja Srbije osiromašenim uranijumom

© AP Photo / Visar KryeziuPortugalski i italijanski vojnici KFOR mere radijaciju u Klini 2001. posle NATO agresije
Portugalski i italijanski vojnici KFOR mere radijaciju u Klini 2001. posle NATO agresije - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2022
Pratite nas
Krajem januara advokatska kancelarija Aleksić podneće Višem sudu u Beogradu dve nove tužbe protiv NATO-a u ime vojnika, oficira i policajaca koji su oboleli od kancera pošto su boravili na Kosovu i Metohiji u vreme NATO bombardovanja 1999. kada je ta alijansa koristila municiju sa osiromašenim uranijumom.
Nove tužbe će biti podnete tačno godinu dana nakon prve koja je podneta 20. januara prošle godine.
„Do danas nemamo informaciju da li je ta tužba dostavljena tuženom, pošto nam nije zakazano pripremno ročište. Bez obzira na to, s obzirom na težinu predmeta imamo obzira i sačekaćemo još, ali smo spremni da oko 20. januara podnesemo dve nove tužbe i to za oficire, vojnike i policajce koji su boravili na Kosovu i Metohiji. To su osobe koje su bile u identičnom položaju kao i italijanski vojnici“, kaže Aleksić za Sputnjik.

Protiv NATO-a još dve tužbe

On napominje da će tužbe podneti zajedno sa kolegom Anđelom Tartaljom iz Rima koji je član advokatske komore u Nišu, sa kojim je zajedno radio na ovim predmetima.
Po oceni Aleksića, u pitanju je isti pravni osnov jer se radi o vojnicima koji su bili na Kosovu i Metohiji za vreme NATO bombardovanja municijom sa osiromašenim uranijumom. Takođe i to da postoji uzročno-posledična veza između bombardovanja i obolevanja, onako kako je to Tartalja dokazao u Italiji. Isto to će, kako ističe, biti primenjeno i u slučaju naših ljudi u Srbiji.
„Oboleli su od kancera. Identična je bolest kao kod vojnika u sastavu NATO-a iz Italije koji su u to vreme bili na Kosovu i Metohiji koji su, takođe, oboleli od kancera. Gospodin Tartalja je u njihovo ime tužio NATO u Italiji i dobio odgovarajuću naknadu pošto mu je usvojen tužbeni zahtev“, ističe naš sagovornik.

Nema saznanja dokle je stigla prva tužba

Na pitanje o tome šta se dešava sa prvom tužbom, advokat Aleksić kaže da je ona 25. maja prošle godine prevedena na engleski jezik i dostavljena Višem sudu u Beogradu kako bi je on preko Ministarstva pravde dostavio tuženoj strani, NATO-u, u sedište u Briselu. Saznanja o tome da li je i dostavljena, međutim, nema.
Ono što je saznao iz medija je, kaže, da su se novinari o tome raspitivali kod Ministarstva pravde, ali da ni oni nisu dobili odgovor.
„Pokušaću da zatražim odgovor direktno od suda da li su dostavili tužbu, jer mi nemamo zakazano pripremno ročište, a sve dok to nemamo mi nemamo dokaz da je tužba dostavljena tuženom“, objašnjava ovaj advokat.
Dodaje, takođe, da će tražiti da bude primenjen Zakon o parničnom postupku koji predviđa više mogućnosti da tužba bude dostavljena. Pokušaće i sa primenom zakona države u kojoj je sedište NATO-a kako bi obavestili NATO o tužbi koja je podneta pred Višim sudom u Beogradu i tražili njihovo izjašnjenje, kaže Aleksić.
Na pitanje o daljoj proceduri kada su u pitanju nove dve tužbe, on kaže da je ista kao i u prethodnom slučaju.
Tužba je prevedena na engleski jezik, sa svom pratećom dokumentacijom i neki rok za dostavu tužbe tuženom je šest meseci.
Nato bombardovanje SR Jugoslavija.Protiv vazdušna odbrana pokušava da obori NATO bombardere. - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2021
U Beogradu podneta prva privatna tužba protiv NATO zbog bombardovanja osiromašenim uranijumom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala