- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Zbivanja u Kazahstanu pokušaj osmišljen spolja da se silom potkopa celovitost zemlje

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2022
Pratite nas
Rusija smatra da su najnovija zbivanja u Kazahstanu pokušaj, osmišljen spolja, da se na silu, potkopa bezbednost i celovitost države, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
Podsetimo, nakon što su demonstracije prerasle u nemire predsednik Kazahstana obratio se ODKB-u za pomoć i mirovne snaga te organizacije, uključujući Rusiju, su upućene u tu zemlju kako bi doprinele stabilizaciji situacije.

„Rusija je, potvrđujući privrženost obavezama saveznika u okviru ODKB, podržala donošenje neodložnih mera u vezi sa dramatičnim pogoršanjem unutarpolitičke situacije i eskalacije nasilja u Kazahstanu. Najnovije događaje u nama prijateljskoj zemlji vidimo kao pokušaj osmišljen spolja kako bi se potkopala bezbednost i celovitost Kazahstana“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Takođe se navodi da će Moskva nastaviti bliske konsultacije sa Kazahstanom i saveznicima u ODKB na planu analize situacije u zemlji i primene, u slučaju potrebe, daljih efikasnih mera.
Tu se u prvom redu misli na saradnju sa snagama bezbednosti Kazahstana u sprovođenju antiterorističke operacije, osiguranje bezbednosti građana ali i objekata i infrastrukture od vitalnog značaja, njihovu deblokadu i vraćanje pod kontrolu vlasti Kazahstana.
Masovni protesti u Kazahstanu počeli su prvih dana nove godine. Stanovnici Žanaozena i Aktaua, izašli su na mitinge protestujući zbog dvostrukog poskupljenja tečnog naftnog gasa, što je Ministarstvo energetike obrazložilo činjenicom da su od 1. januara cene počele da se formiraju na elektronskim berzama na osnovu ponude i potražnje. Nakon toga izbile su demonstracije i nemiri i u Alma Ati i drugim gradovima.
Ruski mirotvorci u Karabahu - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2022
SVET
Mirovne snage ODKB stižu u Kazahstan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala