- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mirovne snage ODKB stižu u Kazahstan

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaRuski mirotvorci u Karabahu
Ruski mirotvorci u Karabahu - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2022
Pratite nas
Kolektivne mirovne snage ODKB upućene su u Kazahstan, saopštio je Sekretarijat organizacije. Jedinice na isturenim pozicijama ruskog kontingenta su već pristupile ispunjavanju postavljenih zadataka.

„Avioni vojno-transportne avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije trenutno prebacuju ruski deo mirovnog kontingenta na teritoriju Republike Kazahstan. Jedinice na isturenim pozicijama iz njegovog sastava su već pristupile izvršavanju postavljenih zadataka“, navodi se u saopštenju.

Prema navodima Sekretarijata, zadaci snaga ODKB upućenih u Kazahstan biće zaštita državnih i vojnih objekata, kao i pomoć bezbednosnim snagama.

„Glavni zadaci Kolektivnih mirovnih snaga ODKB biće zaštita važnih državnih i vojnih objekata, pružanje pomoći snagama bezbednosti Republike Kazahstan u stabilizaciji situacije i njenom vraćanju u pravno polje“, dodaje se u saopštenju.

Sekretarijat je precizirao da su „u skladu sa odlukom Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB, usvojenom 6. januara 2022. godine, Kolektivne mirovne snage ODKB upućene u Republiku Kazahstan na ograničeno vreme u cilju stabilizacije i normalizacije situacije“.
Ruske snage će delovati zajedno sa kontingentima iz Belorusije, Kirgizije, Jermenije i Tadžikistana.

Šta kažu u Kirgiziji i Tadžikistanu

Vlada Kirgizije saopštila je da zvanični Biškek, kao blizak sused i strateški saveznik Kazahstana, nema pravo da odbije poziv za pomoć koji je stigao od zakonitih vlasti te zemlje i da će ispuniti svoje obaveze u okviru ODKB.
S tim u vezi, portparol predsednika Kirgizije Erbol Sultanbajev izjavio je da se ukoliko bude upućena u Kazahstan u sklopu mirovnog kontingenta ODKV, kirgiska vojska neće suprotstavljati demonstrantima, već će isključivo štititi strateške objekte.
„U slučaju da odobri parlament, vojska Kirgiske Republike će u skladu sa Poveljom ODKB biti upućena u Republiku Kazahstan u sastavu kolektivnih snaga isključivo radi obavljanja mirovnih aktivnosti“, napomenuo je on, dodajući da snage neće biti uključene ni u kakve akcije sa učesnicima protesta.
Istovremeno, Ministarstvo spoljnih poslova Tadžikistana saopštilo je da su tadžikistanske vlasti spremne da pruže pomoć Kazahstanu u okviru ODKB.
„Sledeći naše savezničke obaveze u okviru ODKB, nameravamo da učestvujemo u kolektivnoj mirovnoj operaciji za pružanje pomoći Kazahstanu u cilju otklanjanja pretnje koja je nastala“, navodi se u saopštenju i dodaje da Tadžikistan izražava podršku Kazahstanu u njegovim naporima da uspostavi mir u zemlji.

Minsk spreman da pruži pomoć Kazahstanu

Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije saopštilo je da je Minsk spreman da pruži pomoć Kazahstanu i da će u potpunosti ispuniti svoje savezničke obaveze.
S tim u vezi, spoljnopolitički resor navodi da su beloruske trupe iz sastava mirovnih snaga ODKB upućene u tu zemlju.
Premijer Jermenije Nikola Pašinjan izjavio je u sredu da je Savet za kolektivnu bezbednost ODKB doneo odluku da pošalje mirovne snage u Kazahstan na ograničeno vreme sa ciljem stabilizacije situacija u toj zemlji.
Nemiri u Kazahstanu nastavljeni su u toku noći a policija je saopštila da su zgrade administracije i policije u Alma Ati bile meta napada i da je došlo do razmene vatre između napadača i pripadnika snaga bezbednosti i vojske. Više desetina napadača je likvidirano a njihov identitet se utvrđuje.
Masovni protesti u Kazahstanu počeli su prvih dana nove godine. Stanovnici Žanaozena i Aktaua, gradova u Mangistauskoj oblasti, izašli su na mitinge protestujući zbog dvostrukog poskupljenja tečnog naftnog gasa, što je Ministarstvo energetike obrazložilo činjenicom da su od 1. januara cene počele da se formiraju na elektronskim berzama na osnovu ponude i potražnje.
Novoizabrani predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2022
SVET
Predsednik Kazahstana pozvao u pomoć ODKB, počele konsultacije....

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala